Autor: Informer.rs

21.01.2024.

14:34

Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Sport

FIFA nikad žešća: Zbog rasizma će se gubiti utakmice

Meč Udinezea i Milana odigran sinoć u okviru 21. kola Serije A, prekinut je posle 36 minuta baš zbog skandaloznog ponašanja dela navijača. Golman "roso-nera" Majk Menjon samoinicijativno je napustio teren nakon što su ga navijači domaćeg tima vređali na rasnoj osnovi.

Nedugo nakon prekida utakmice, saigrači su ubedili čuvara mreže da se vrati i meč je nastavljen bez problema. 

Pre samo par dana desila se slična situacija i na utakmici Koventri sitija i Šefild Venzdeja, kada je tamnoputi vezni fudbaler Kejsi Palmer bio na meti omalovažavanja od strane navijača.

Informer

 

Da bi se ovakvim incidentima stalo na put, reagovala je FIFA, pa je tako Infantino poručio da više neće biti mesta diskriminaciji bilo koje vrste ni u fudbalu! 

- Događaji koji su se desili u Udinama i u Šelfildu u subotu totalno su neprihvatljivi. Rasizmu i bilo kojoj vrsti diskriminacije nije mesto ni u fudbalu ni u društvu. Igrači kojima su upućene uvrede imaju moju podršku. Svi relevantni akteri moraju da reaguju, počevši od škole i obrazovanja kako bi buduće generacije mogle da razumeju da ovo nije deo fudbala i društva - izjavio je Infantino. 

Šef svetskog vladajućeg tela najavio je i planirane mere koje će se poštovati na utakmicama, kako bi one prošle neometano. 

- Kao trostruki proces (meč je stopiran, ponovo stopiran i na kraju se otkazuje) moramo da uvedemo automatsku predaju tima čiji navijači počine akt rasizma, kao i zabranu dolaska na stadion i krivične prijave za rasiste. FIFA i fudbal pokazuju solidarnost sa žrvama rasizma i svakog vida diskriminacija. Jednom za svagda: Ne rasizmu! Ne diskriminaciji - oštro je zaključio Infantino.