04.02.2024.

14:30

Foto: Starsportphoto/shutterstock

Sport

Da li će Luka Jović biti vraćen u reprezentaciju? (ANKETA)

Jović je u subotu veče postigao odlučujući gol u pobedi Milana nad Frozinoneom (3:2) u meču 23. kola Serije A, a to je uradio nakon svega 60 sekundi provedenih na terenu. On je dobio šansu u 80. minutu, a već u 81. je nakon sjajne reakcije doneo trijumf svom timu.

To mu je bio peti pogodak u prvenstvu Italije, a sedmi ukupno u ovoj sezoni na 19 mečeva, čime je potvrdio da je u ovom momentu jedan od najznačajnijih fudbalera milanskog giganta.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Benfike, Ajntrahta, Real Madrida i Fiorentine šansu je uglavnom dobijao sa klupe za rezervne igrače, a uloga "džokera" očigledno mu itekako prija. Prvi gol dao je 2. decembra, a od tada je bio sedam puta strelac u Seriji A i italijanskom Kupu. Zahvaljujući Luki, Milan je i dalje u trci za titulu, mada su favoriti za "skudeto" Inter i Juventus. 

Informer

 

Ključno pitanje je kako na Lukin preporod gleda selektor Stojković. U septembru je napadač poslednji put pozvan u državni tim i na terenu je proveo samo tri minuta u porazu protiv Mađarske (2:1). Već tada je bilo jasno da mu selektor ne veruje, već mu je šansu dao kad je sve bilo izgubljeno, pa šta god da uradi - niko mu neće zameriti.

Bio je to period kada je Fiorentina zbog loših partija otpisala Srbina, a on, ni sam ne zna kako, uspeo da završi u Milanu. Uz više sreće nego pameti, ispodprosečnom formom i igrom prešao je u bolji klub.

Naredna dva reprezentativna okupljanja prošla su bez Jovića. Uz Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića, šansu je dobio Petar Ratkov iz Salcburga. U Milanu se Srbin još nije bio snašao, a mogle su se čuti glasine da je njegova karijera gotova, da ide silaznom putanjom, da je pitanje trenutka kada će se vratiti u Superligu i slično.

Jedino su iz njegovog najbližeg okruženja stizale vesti da se uozbiljio, da vredno trenira, pazi na ishranu, mentalno se menja i da će da se vrati tako da liči na sebe iz najboljih dana.

Informer

 

Sumnjčavo se gledalo na te reči, jer mnogo puta je Luka dobio šansu i prokockao ju je. A onda je u decembru stigao i prvi gol za "rosonere". Okej, jedan gol može da bude i slučajnost, ali ubrzo je stigao i drugi. I tako, gol za golom, dao ih je Luka sedam za dva meseca.

Uz golove, došlo je i samopouzdanje, došao je onaj njegov prepoznatljivi dečački osmeh. Kao da je opet počeo da veruje da je rođen sa vanserijskim talentom i da nešto mora da učini sa njim. I obećava da hoće. 

Nema lepše pozivnice za selektora da računa na napadača od kontinuiranog davanja golova. Ovih dana Luka šalje najprimamljiviju sliku sebe u svet, a Piksi bi trebalo to da je video. I upisao negde njegovo ime, da ga se seti na sledećem okupljanju planiranom za mart.

Verovatno u mislima ima i važnu činjenicu da Luka ne daje golove za nekog trećeligaša, u osrednjoj ligi ili na nekom kontinentu gde je juče počeo da se igra fudbal. Daje ih u dresu Milana, sedmostrukog prvaka Evrope, koji se trenutno bori za titulu u jednoj od najjačih liga na planeti. A to se sve računa.