Autor: Informer.rs

05.02.2024.

06:20

Foto: profimedia

Sport

Na današnji dan: Ovo je poseban datum za dva fudbalska genija

Portugalski superstar danas puni 39. godina, a njegov brazilski kolega 32. Trenutno oba fudbalera igraju u Saudijskoj Arabiji. Kristijano je član Al Nasra, dok Nejmar brani boje Al Hilala.

Kristijano Ronaldo je već dve decenije jedan od najboljih  fudbalera.  Čak pet puta je podigao pehar Lige šampiona. Četiri puta sa Real Madridom i jednom sa Mančester junajtedom. 

Predvodio je reprezentaciju Porugala 2016. godine kada su osvojili Evropsko prvenstvo. Na tom takmičenju postigao je tri gola i zabeležio je isto toliko asistencija. U dresu svoje države upisao 205 nastupa i postigao je 128 golova.

Pet puta mu je dodeljena prestižna Zlatna lopta,  kada je u pitanju ova nagrada, trofejniji je samo Lionel Mesi (8).

U karijeri je igrao za Sporting, Mančester junajted, Real Madrid i Juventus. Zatim je pokrenuo trend trasnfera u Saudijsku Arabiju, nakon njega, mnogi fudbaleri su se zaputili u ovu zemlju.

Nejmar je rođen 1992. godine u Sao Paulu. Karijeru je započeo u Santosu, a postao je mega zvezda i pre nego što je došao u Evropu. 

Sa brazilskim timom je 2011. osvojio Kopa Libertadores, a dve godine kasnije potpisao je za Barselonu. Njegova avantura u Kataloniji je trajala četiri sezone. 

Za vreme boravka na "Kamp nou" dva puta je bio šampion Primere, a bio je i deo tima koji je 2015. godine osvojio Ligu šampiona.

Nakon toga je 2017.  potpisao za PSŽ. U francuskom timu je bio sve do prošlog leta, kada je postao član Al Hilala.

U dresu reprezentacije Brazila ima 128 nastupa i postigao je 87 golova, a  2016. godine  je predovdio ekipu u pohodu na zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.