Autor: Informer.rs

07.02.2024.

22:07

Foto: Tanjug/AP

Sport

Jeziva poruka reprezentativaca DR Konga u polufinalu Kupa afričkih nacija! (VIDEO)

Sada već godinama traje oružani sukob na teritoriji Ukrajine, pre par meseci otpočeo je rat između Izraela i Palestine, a ludilo 21. veka sada se proširilo na tlo Afrike. Istina, "Crni kontinent", poznat je po brojnim građanskim ratovima i sukobima, ali je utisak da ono što se dešava u Demokratskoj Republici Kongo prelazi sve granice...

Nažalost, sve oči javnosti uprte su u dešavanja u Izraelu i Ukrajini, a sukob koji već neko vreme bukti na istoku Konga pao je u drugi plan. Tako je bilo sve do večeras kada su reprezentativci te zemlje tokom himne rešili da skrenu oči sveta ka masakru koji danima traje. 

Izabranici Sebastijana Desabra tokom intoniranja himne jednom rukom su prekrili usta, a drugom držali "pištolj" na svojoj slepoočnici. Mnogima nije bilo jasno zbog čega pre nego što su na društvenim mrežama stigla jasna objašnjenja. 

Naime, paravojna formacija M23 i vojska DR Konga vode žestoke sukobe na istoku te zemlje. Najžešće je na frontu oko grada Sakea i Gome, a već neko vreme mirovne snage Ujedinjenih nacija ne uspevaju da smire situaciju u toj aričkoj zemlji. 

Informer

 

Evropski mediji prenose da je tokom sukoba oko 50.000 ljudi pobeglo iz svojih domova, a da je stradalo više od 3.000. Do početka sukoba došlo je mesec dana uoči izbora koji su tada trebali da se održe u DR Kongu.