Autor: Informer.rs

07.02.2024.

23:24

Foto: EPA Images

Sport

Poznati finalisti Afričkog kupa! Nigerija prošla na penale, "slonovi" slave Sebastijana Alea

"Zeleni" su večeras u prvom polufinalu pobedili selekciju Južne Afrike i to posle boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 4:2.

U drugom polufinalu Obala Slonovače je na svom terenu minimalnim rezultatom nadigrala Demokratsku Republiku Kongo sa 1:0.

Finale je na programu u nedelju, a Nigerija će pokušati da po četvrti put postane šampion Crnog kontinenta, dok će "slonovi" juriti treći trofej. 

Informer

 

Tokom 90 minuta okršaja između Nigerije i Južnoafrikanaca u Buakeu rezultat je bio 1:1, a kako u dodatnih pola sata igre nije bilo pogodaka, odluka je pala u penal lutriji u kojoj su se bolje snašli "zelenih".

Prvi su poveli Nigerijci pogotkom Vilijam Trust-Ekong u 67. minutu sa penala i time stigli korak bliže cilju. A kada je Viktor Osimen u 85. minutu duplirao prednost Nigerijaca, navijači su tada počeli da slave na tribinama. 

Međutim, tada je usledio obrt. Oglasili su se iz VAR sobe i poništili pogodak Osimena zbog ranijeg prekršaja. I taman kada se činilo da će Nigerija uspeti da se odbrani i zakorači u finale, usledio je šok u 90. minutu. Južnoafričkoj selekciji dosuđen je jedanasterac, koji je sigurno izveo Teboha Mokene i odveo meč u produžetke. 

Informer

Golman Nigerije Stenli Nvabili

U dodatnih pola sata igre, ekipe su igrale oprezno, ne želeći ništa da rizikuju, pa je odluka pala sa bele tačke. Inače, Južna Afrika je u 116. minutu ostala i sa desetoricom igrača, pošto je Grant Kekana dobio dirketan crveni karton zbog oštrog starta.

U penal lutriji u heroja je izrastao golman Nigerijaca Stenli Nvabili, koji je odbranio dva jedanasterca i bio najzaslužniji što je njegov tim prošao u finale. Precizni za "zelene" bili su Terem Mofi, Kenet Omeruo, Vilijam Trost-Ekong i Keleči Ihenačo, dok su za selekciju Južne Afrike penale sigurno izveli Mihlalija Majambele i Motobija Mvale.

Informer

 

U drugom polufinalnom okršaju između Obale Slonovače i Demokratske Republike Konga je bilo mnogo manje uzbuđenja, a na kraju su slavili domaći sa 1:0.  

Junak selekcije Obale Slonovače bio je Sebastijan Ale, koji je u 65. minutu doneo prednost svom timu, ispostaviće se kasnije, i postavio konačan rezultat.

Zanimljivo, fudbaleru Borusije Dortmund pre više od godinu i po dana je otkriven rak testisa, posle čega je on pauzirao nekoliko meseci, a na teren se vratio prošle godine, da bi sada odveo svoju reprezentaciju u finale Afričkog kupa nacija.