Autor: Informer.rs

21.02.2024.

06:20

Foto: Printscreen You Tube

Sport

Na današnji dan: Odigran 109. večiti derbi, majstorija Dekija utišala Humsku (VIDEO)

Okršaj beogradskih večitih rivala odigran je pred 35.000 navijača stadionu JNA u okviru 18. kola tadašnjeg prvenstva države, a na kraju utakmicu je odlučio fudbaler crveno-belih Dejan Stanković i to majstorijom u 82. minutu. Prethodno, Zvezda je povela golom Aleksandra Kristića u 19. minutu, da bi potom "parni valjak" poravnao u 52. preko Dragana Isailovića. 

Izabranici tadašnjeg trenera Zvezde Milorada Kosanovića konačno su pobedili u Humskoj, koja je skoro pet godina bila neosvojiva za komšije iz Ljutice Bogdana. Zanimljivo, večiti rivali su dočekali ovaj derbi gledajući u leđa tadašnjem lideru prvenstva ekipi Obilića, koja je te sezone postala i šampion Jugoslavije. 

Partizan - C. zvezda 1:2 (0:1)

Grad: Beograd. Stadion: JNA. Gledalaca: 35.000. Sudija: Miroslav Radoman (Vrbas). Strelci: Isailović u 52. minutu (Partizan), Кristić u 19. (Zvezda), Stanković u 82. minutu (Zvezda). Crveni karton: Pecelj (Crvena zvezda) u 44. minutu. 

Partizan: Kralj, Bolić, Svetličić, Tomić, Sabo, Taševski, Krstajić, Pažin (Saša Ilić), Trenevski, Obradović (Tešović), Stojisavljević (Isailović).
Trener: Ljubiša Tumbaković.
Crvena zvezda: Jevrić, Živković, Bjegović, Njeguš, Kristić, Pecelj, Bunjevčević, Gojković (Marinović), Jovičić (Pantelić), Stanković (Škorić), Ognjenović.
Trener: Milorad Kosanović.

Uvodnu inicijativu imali su domaći igrači, koji su na startu zapretili preko Ivana Tomića, ali je siguran bio golman crveno-belih Dragoslav Jevrić. Ubrzo se pritiska oslobodila i Zvezda, koja je praktično iz prve šanse na utakmici i stigla do vođstva. Igrao se 19. minut kada je Zoran Njeguš ubacio loptu iz kornera, a na pravom mestu našao se Kristić i sa nekih sedam metara glavom zatresao mrežu Partizana.

Ovaj pogodak bio je vetar u leđa crveno-belima, koji su u nastavku zaigrali još ofanzivnije, pokušavali su Dejan Stanković i Perica Ognjenović. U jeku napada Zvezda je ostala i sa igračem manje, pošto je direktan crveni karton dobio Srđan Pecelj. On je neoprezano startovao i uklizao sa obe noge Draženu Boliću. 

U drugom poluvremenu brojčano manja ekipa sa "Marakane" pokušala je kontrama stigne do još jednog gola i eventualno prelomi meč. Ipak, ekipa Ljubiše Tumbakovića odlučila je da nastavku zaigra agresivnije i to im se brzo isplatilo.

Informer

Detalj sa 109. večitog derbija

Partizan je izveo korner u 52. minutu, a najviši u skoku bio je Isailović, koji je pobegao svojim čuvarima i glavom matirao Jevrića za 1:1. Goreo je stadion u Humskoj u tim trenucima, navijači su bakljadom prekrili teren gustim dimom da je glavni sudija Radoman morao nakratko da prekine meč.

U tim trenucima borba se rasplamsala, obe ekipe krenula su u juriš na sva tri boda. Crveno-beli su brzim napadima pokušali da iznenade "parni valjak", koji je u mogao i do potpunog preokreta, ali se Isailović ispromašivao. Napadač Partizan je prvo u 76. minutu šutirao pored stative, da bi već u narednom napadu odbijenu loptu poslao preko praznog gola. 

Kako to obično bude, kazna za promašaje usledila je brzo. Igrao se 82. minut kada je Goran Bunjevčević presekao akciju crno-belih na sredini terena, a onda fantastično uposlio Dejana Stankovića, koji je izbegao svog čuvara potom istrčao sam pred Ivicu Kralja i "bocnuo" loptu u gornji levi ugao za vođstvo Zvezde i ujedno pobedu od 2:1.