23.02.2024.

08:01

Foto: EPAImages

Sport

Ko će biti učesnici nove Lige šampiona!? Nemci i Italijani na vodećem pol pozicijama, Englezi prete!

Ligu šampiona kakvu pamtimo već dvadesetak godina od naredne sezone odlazi u istoriju. Čelnici UEFA rešili su da promene format, više neće biti dobro pozatih grupa, već će sve ekipe biti smeštene u jedinstvenu ligu. Klubovi će imati po osam utakmica, četiri kod kuće i četiri u gostima, a revanš mečeva nema. 

Plan je da se elitno takmičenje od naredne sezone proširi i broji 36 klubova. Prema trenutnim pravilima učešće će kroz uspehe u domaćim takmičenjima, međunarodnoj sceni i kvalifikacijama, obezbediti 34 kluba. Dva mesta ostaju prazna, a njih će popuniti dva kluba iz najbolje rangiranih nacija. 

Da objasnimo... UEFA je rešila da po jedno mesto dobiju dva najbolja najbolje rangirana domaća takmičenja u trenutnoj sezoni. Nakon svake takmičarske godine biće pravljen presek po kom će klubovi, verovatno iz liga petice, zauzimati preostala dva mesta u Ligi šampiona. 

Kako bi bilo što jasnije, najbolje da vam kroz primere prestavimo kako će to izgledati u praksi. Trenutno su vodeće po UEFA koeficijentu Serija A i Bundesliga. Pored sigurna četiri učesnika u grupnoj fazi, Italijani i Nemci dobiće još jednog "ekstra" predstavnika u elitnom takmičenju. Peto mesto u Seriji A drži Bolonja, dok je peti u Bundesligi RB Lajpcig. 

Informer

 

Serija A trenutno ima 103,000 osvojenih poena budući da se čak sedam klubova takmiči u Evropi ove sezone, sa prosekom od 14,714. Nemačka je na 97,500 sa istim brojem učesnika i prosekom od 13,928. Iako Engleska u ovom momentu ima 111,000 poena, prosek je manji od nemačkog i italijanskog budući da su da su stigli od osam klubova u Evropi ove sezone. Prosek je 13,875. Prema tom sistemu, trenuto petoplasirana ekipa u Premijer ligi - Totenhem, naredne sezone igraće Ligu Evrope. 

Naravno, očekuje se da do kraja sezone bude promena budući da su nokaut faze Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija tek počele. Mančester siti i Arsenal bore se u elitnom takmičenju, Liverpul je najveći favorit u Ligi Evrope i očekuje se da Englezi preokrenu situaciju u svoju korist. Tu su još Brajton, Vest Hem (Liga Evrope), te Aston Vila (Liga konferencija. 

Najveću štetu tamošnjem fudbalu doneo je Mančester junajted koji je eliminisan u grunoj fazi takmičenja u konkurenciji Bajerna, Galatasaraja i Kopenhagena. 

Učesnici Lige šampiona za narednu sezonu: 

Osvajač Lige šampiona - jedno mesto
Osvajač Lige Evrope - jedno mesto
Engleska, Španija, Nemačka Italija - po četiri mesta
Francuska - tri mesta
Holandija - dva mesta
Portugal, Belgija, Škotska, Austrija - jedno mesto 
Kvalifikacije (put šampiona) - pet mesta
Kvalifikacije - dva mesta
UEFA koeficijent rezultat - dva mesta