23.02.2024.

10:34

Foto: Reuters

Sport

Bivši fudbaler Evertona osuđen na doživotnu robiju!

On je predvodio nacionalni tim Kine od 2019. do 2021, a baš u tom periodu mu se na teret i stavljaju dela za koja je optužen.

Britanski mediji prenose da je u tom vremenskom razdoblju Tje "nudio i primao mito" kako bi pridobijao pojedine fudbalere za reprezentaciju, a uz to je i nameštao mečeve.

Zbog svega toga, spekuliše se da će nekadašnji sjajni fudbaler služiti doživotnu kaznu zatvora. Zajedno sa njim, "odelo na štrafte" zadužiće i bivši predsednik Fudbalskog saveza Kine, Čen Sjujuen i to u trajanju od 15 godina, dok će Direktor reprezentacije Du Džaocaj odslužiti 13.

Tje je navodno i priznao da je isplatio tri miliona juana (oko 350 hiljada evra) kako bi postao selektor kineske reprezentacije, a otkrio je i da je bio umešan u nameštanje utakmica.

Kao glavni trener, sedeo je na klupi Vuhana sa kojim je ušao u prvi rang takmičenja pod "sumnjivim okolnostima". Takođe, predvodio je i Hebej, a bio je pomoćnik u Guangdžou Evergrandeu.

Nekada igrač Evertona se izjasnio krivim i pokajao se zbog "uticaja" na sudije i potplaćivanja protivničkih igrača i trenera.

Policija i istražni organi i dalje rade na slučaju u potrazi za svim osumnjičenima koji su pomogli Tjeu.

Fudbalski svet već duže vreme potresaju skandali o nameštanju mečeva, a ovaj loš trend nije zaobišao ni niže lige Srbije.