14.03.2024.

18:39

Foto: EPAIMAGES

Sport

Superkompjuter rekao svoje: Siti je favorit za titulu, najmanje šanse Atletiku!

Klubova je sve manje, a samim tim konkurencija u Ligi šampiona nakon revanš mečeva osmine finala dodatno se zaoštrila. Prolaskom Borusije Dortmund i Atletiko Madrida poznati su svi učesnici četvrtfinala elitnog takmičenja, u petak nas očekuje žreb kada će biti poznati svi mečevi do kraja Lige šampiona. 

Najveće iznenađenje je, verovatno, režirao Atletiko Madrid koji je pred svojim navijačima nakon penal serije eliminisao Inter. Aktuelni vicešampion Evrope je u Madrid stigao u seriji od 15 pobeda, sa golom viška iz prvog meča, ali na "Vanda Metropolitano" stadionu nisu uspeli da se odbrane. 

Iako su eliminisali Inter, prema mišljenju "Opta superkompjutera" Atletiko Madrid je u ovom momentu poslednji favorit za titulu. "Jorgandžijama" je veštačka inteligencija stavila tek 4,19 odsto šanse da postanu šampioni Evrope. 

Ništa bolje nije prošla ni Barselona koja je uz mnogo sreće eliminisala Napoli. Četi Ćavija Ernandeza daje se tek 5,38 odsto šanse, sledi Borusija sa 5,62, dok preostalih pet klubova imaju dvocifren postotak. 

Informer

 

Naravno, prvi favorit za trofej Lige šampiona ponovo je Mančester siti. Aktuelni šampion Evrope bez problema izašao je na kraj sa Kopenhagenom, a superkompjuter daje im 32,30 odsto šansi da odbrane tron u elitnom takmičenju. 

Drugi favorit je, očekivano, Real Madrid sa 16,87 odsto, Arsenal je treći sa 13,09, četvrto mesto pripalo je Pariz Sen Žermenu sa 11,80, a peti je Bajern Minhen sa 10,75. 

Superkompjuter će novu računicu izbaciti nakon žreba budući da je moguće da se susretnu prvi favoriti čime bi nečije šanse značajno opale, a tuđe narasle.