23.03.2024.

06:40

Foto: Fudbalski savez Srbije

Sport

Na današnji dan: Sovjeti naneli težak poraz Jugoslaviji na stadionu "JNA"!

Sportski događaj nedelje odigrao se pre dva dana u Moskvi pošto su u okviru priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo izabranici Dragana Stojkovića Piksija gostovali Rusiji na stadionu "Lav Jašin". "Zbornaja" je nakon tri godine odigrala meč protiv jedne evropske selekcije, ali je pokazala da sankcije nisu uticale na kvalitet ruskog tima koji je sa 4:0 savladao Srbiju. 

Bio je to najteži poraz selektora Dragana Stojkovića od kako je seo na klupu "orlova", ali su Rusi i u prošlosti umeli da nanesu težak poraz našem nacionalnom timu. Tako nešto dogodilo se na današnji dan - 23. marta 1977. godine kada je SSSR savladao Jugoslaviju na stadionu "JNA" sa 4:2 (1:1). 

Sovjeti su tih godina harali svetom, a četa Nikite Simonjana pokazala je svoj kvalitet u Beogradu pred oko 17.000 navijača. Jugoslavija je povela u 28. minutu golom Dušana Bajevića, ali su gosti već do poluvremena uspeli da poravnaju rezultat preko Olega Blokhina. 

Bio je to početak kraja za sastav Ivana Toplaka koji je protiv SSSR-a ukazao šansu mlađim snagama budući da su u sastavu Jugoslavije bili debitanti Đorđe Vujko i Velimir Zajec, dok su šansu dobili Ilija Zavišić, Srećko Bogdan, Ivan Katalinić i Slaviša Žangul - momci koji su tek priključeni seniorskoj reprezentaciji. 

Gosti su na startu drugog poluvremena rešili pitanje pobednika golovima Davida Kipianija i Olega Blokhina, a nadu Jugoslaviji vratio je Jurica Jerković u 70. minutu. Ipak, kratko je trajala radost navijača na stadionu "JNA" pošto je glavni arbitar Pablo Sančez Ibanjez pokazao na belu tačku, da bi penal realizovao Leonid Burjak. 

Poraz Jugoslavije mogao je u 90. minutu "sa kreča" da ublaži Jurica Jerković, ali je golman Vladimir Astapovski zaustavio njegov udarac za konačnih - 4:2.