24.03.2024.

13:46

Foto: Tanjug/AP

Sport

Venger opet menja pravila u fudbalu!

Navodno bi uskoro trebalo da počne testiranje novog pravila u vezi nedozvoljene pozicije, najavio je Međunarodni odbor fudbalskih saveza, koji je nadležan da određuje i menja fudbalska pravila. Prema tom novom pravilu igrač koji napada neće biti u ofsajdu ukoliko je bilo koji deo njegovog tela u liniji sa igračem koji ga čuva.

Ofsajd će se suditi samo ako je napadač u potpunosti ispred svog čuvara. I u ovom slučaju bi na kraju presudnu ulogu mogli da imaju milimetri. Navodno su već počela testiranja novog pravila mada nije otkriveno u kojim ligama će i kada krenuti. Jasno je da će protiv ovoga najviše biti defanzivci.

Naravno, Arsen Venger je glavni zagovornih nove promene u fudbalu. 

- Nećete biti u ofsajdu ako je bilo koji deo tela kojim možete da postignete gol u liniji sa poslednjim defanzivcem, čak i ako su drugi delovi tela ispred - izjavio je legendarni strateg još 2020. godine.

Ranije se spekulisalo da bi ideja prvo trebalo da se primeni u Italiji, Švedskoj i Nemačkoj, a potom bi se proširila i na druga takmičenja. Novo pravilo će prvo biti testirano u nižim ligama, a zavisno od toga kako se pokaže, biće izmenjeno i ponovo testirano ili odmah primenjeno u glavnim ligama.