30.03.2024.

07:55

Foto: EPAIMAGES

Sport

Alonso se nećka, a Liverpul neće da čeka! Alhemičar iz Lisabona menja Klopa na "Enfildu"!

Naišao je Sporting na podsmehe kada je u martu 2020. godine rešio da se kocka i angažuje golobradog trenera Rubena Amorima. Nakon samo nekoliko meseci na klupi Brage, "lavovi" su njegov ugovor otkupili za faraonskih 10.000.000 evra, a od nekada velike zvezde najvećeg rivala - Benfike, napravili trećeg najskupljeg trenera u istoriji fudbala. 

Vest da će nakon samo desetak utakmici na klupi Brage dobiti posao u posrnulom gigantu, navijači Sportinga nisu dobro prihvatili. Samo nekoliko meseci kasnije - Ruben Amorim postao je heroj zeleno-belih. "Lavovi" su napokon uspeli da se umešaju u šampionsku trku, a naredne sezone nakon bezmalo dve decenije osvoje prvu titulu u Portugalu. 

Već u prvoj sezoni na klupi Sportinga Ruben Amorim uspeo je da napravi čudo, a pored šampionske titule "lavovi" su napokon počeli sa proizvodnjom svojih igrača. Tokom prethodne četiri godine, alhemičar, kako ga često zovu u Portugalu, lisabonskom velikanu uspeo je da donese profit od bezmalo 150.000.000 evra. Ta cifra ovog leta bi mogla dodatno da naraste budući da bi budući da Sporting na svom platnom spisku ima trojicu igrača čija je vrednost gotovo 100.000.000 evra - Viktor Đokereš, Gonzalo Inacio i Osman Diomande. Kada na to dodalo Mortena Hjulmanda, Pedra Gonaslveša i Markusa Edvardska, jasno je zbog čega Amorim uživa ogromno poverenje u rodnoj zemlji. 

Bori se Sporting ove sezone za još jednu titulu, ali bi na kraju takmičarske godine mogli da ostanu bez tvorca najvećih uspeha u 21. veku. Ruben Amorim najavio je da će ukoliko "lavovi" ne budu šampioni otići iz kluba - sigurno, a pored toga nekoliko evropskih velikana raspituju se za usluge portugalskog stručnjaka. 

Informer

 

Trenutno se na pol poziciji za potpis Rubena Amorima nalazi - Liverpu. Velikan sa "Enfilda" sprema se za život nakon Jirgena Klopa budući da Nemac na kraju sezone odlazi na zasluženi odmor. Želeli su "redsi" da angažuju Ćabija Alonsa, ali budući da je njegov ostanak u Bajer Leverkuzenu sve izvesniji, čelnici kluba okrenuli su se drugim opcijama. 

Sigurno je da će Liverpul biti primoran da plati obeštećenje Sportingu ukoliko žele Amorima. Šuška se da bi Portugalac uskoro mogao da postane najskuplji trener svih vremena, ali će na stadionu "Žoze Alvarado" pokušati da ga zadrže. Da li će uspeti - teško. Sa druge strane, navijači engleskog velikana zbog nećkanja Ćabija Alonsa upravo Rubena Amorima vide kao idealno rešenje da nasledi Klopa. 

Pokazao se Portugalac kao kadar da pobedi platežno moćnije, osvaja titule i usadi pobednički DNK u ekipu. Nešto nalik tome radio je Klop tokom prethodnih devet sezona.