03.04.2024.

17:11

Foto: profimedia

Sport

Ako je on mogao iz Kazahstana u Španiju, mogu i ja! Maksimović progovorio o malo poznatim detaljima!

Maksimović već šest godina igra u ekipi Pepa Bordalasa, koja trenutno zauzima 11 poziciju na tabeli španske Primere.

Uskoro mu sleduje prelazak u grčki Panatinaikos, a pre nego što je potpisao za Hetafe 2018. godine, srpski reprezentativac imao imao je iskustvo igranja u Španiji.

Hetafe je najbolji klub i najbolje iskustvo u mojoj karijeri. Živim u jednom od najlepših gradova na svetu, igram u jednoj od najboljih liga i ne osećam nikakav pritisak, što je veoma važno. Mojoj porodici i meni je izuzetno prijatno da živimo ovde. Godinu dana sam živeo u Valensiji, pet godina u Madridu i zahvalan sam Španiji na svemu. Ne samo da je moja karijera bila uspešna ovde, već je i moj privatni život bio sjajan, jer su mi deca rođena u prestonici i ovde se školuju - započeo je priču Maksimović za kazahstanski portal "Meta rejtings".

Pre nego što je uplivao u seniorske vode, Nemanja je igrao za slovenački Domžale, gde je iz omladinskog tima prekomandovan u A selekciju. Nakon toga, kada mu je bilo 20 godina, usledila je ponuda kluba iz Kazahstana. 

Zvao me je agent i rekao da je stigla dobra ponuda iz Astane. Odgovorio sam da će mi biti mnogo teško, pošto nisam imao pojma o Kazahstanu. Čitao sam na internetu o zemlji, lokalnom fudbalu, pitao Srbe koji su tada igrali. Vrlo pohvalno su govorili o zamlji, a nekoliko dana kasnije pristao sam i da se preselim u Astanu. Bio je to jedan od najboljih trenutaka u mojoj karijeri, dobio sam ono što mi je nedostajalo - igrao sam u evropskim kupovima i osvajao trofeje. Dobar sam i dalje sa Nenadom Erićem, Marinom Aničićem, Brankom Ilićem, Đorđem Despotovićem, Agimom Ibraimijem i redovno se čujem sa igračima sa Balkana- dodao je Maksimović.

Informer

Vezni fudbaler je u početku dobijao sjajnu minutažu, a igrao je kao starter uglavnom 90 minuta. Međutim, situacija se kasnije promenila, te je šest meseci pre isteka ugovora proveo ili na klupi ili van protokola, a sada je otkrio šta je zapravo bio problem. 

Vremenom sam shvatio zašto u Astani u poslednje vreme nisam igrao i to je normalno. Bio sam mlad fudbaler, svetski omladinski šampion koji je igrao u grupnoj fazi Lige šampiona, a ugovor mi je isticao. Astana nije imala priliku da zaradi na mom transferu, pošto sam potpisao preliminarni ugovor sa Valensijom. Pokušao sam da se preselim tamo još u zimu 2017. godine, ali je tada klub odbio da plati moj transfer i sačekao je leto kada sam postao slobodan igrač. Da sam predsednik Astane, uradio bih isto. Ali te dve i po godine su bile neverovatne. Na kraju tih šest meseci bez fudbala nije promenilo moje mišljenje o klubu i Kazahstanu. Naravno, nije bilo lako odmah se priključiti timu, ali tada sam bio mlad, pun energije i morao sam da prođem kroz to. Sada bi mi verovatno bilo mnogo teže - objašnjava Maksimović.

Informer

Nakon Astane, Nemanja je krenuo put Španije kako bi sreću potražio u redovima Valensije.

Taj transfer je bio veoma važan za mene i promenio je stavove mnogih balkanskih u tom trenutku. Čini se da su tada mnogi počeli da razmišljaju: " Ako je Maksimović uspeo da pređe iz Kazahstana u špansku Primeru, e onda mogu i ja" - ističe Maksimović.

Zatim se prisetio svog prvog nastupa u španskoj ligi, kao i trenutka kada je shvatio da su u protivničkoj ekipi najveće zvezde svetskog fudbala. 

- Prvi meč sam igrao kod kuće protiv Las Palmasa, i ušao sam na 10-15 minuta do kraja susreta! Bio sam veoma srećan. Sledeća utakmica je bila u gostima protiv Real Madrida. Tada nisam igrao, ali za mene to bilo veliko iskustvo. Zamislite, dolazim na "Santjago Bernabeu" i igramo protiv Ronalda, Benzeme, Modrića, Krosa. Gledao sam ove mečeve na TV-u, a tada sam gledao sa klupe - ističe Maksimović.

Upitan je srpski reprezentativac i koji igrači su ga tokom karijere najviše impresionirali. 

- To su svakako Dani Pareho, Ronaldo, Mesi, Buskets, Nejmar, Modrić, Kros i Serhio Ramos - rekao je Nemanja.

Stiže Srbin uskoro u redove Panatinaikosa, a kako navode tamošnji mediji, Maksimović je sa grčkim klubom potpisao ugovor do 2027. godine.

- Ne znam šta će biti na dalje, ali uvek ću se rado vraćati u Španiju. Mnoge uspomene me čvrsto vezuju za ovu zemlju - podvukao je Nemanja Maksimović.