08.04.2024.

23:53

Foto: EPAIMAGES

Sport

Ajaks je dokaz da uvek može gore! Nakon debakla u derbiju u Amsterdam stiglo još loših vesti...

Doživeo je Ajaks nezapamćenu blamažu proteklog vikenda budući da im je Fajenord u "Klasikeru" naneo najteži poraz ikada. Velikan iz Roterdama slavio je na "De Kajpu" sa 6:0 i produbio krizu ljugog rivala iz Amsterdama. Ipak, poraz od Fajernoda mogao bi da bude manja briga za "kopljanike" koji bi do kraja sezone mogli da obore još jedan negativan rekord...

Ajaks se davnih dana oprostio od titule ili biko kakvog uspeha u Evropi ove sezone. Da stvar bude gora, "kopljanikee" do kraja takmičarske godine očekuje žestoka borba za plasman na međunarodnu scenu. U slučaju da ostanu i bez Lige konferencija, velikan iz Amsterdama po prvi put od 1965. godine ne bio bio deo evropskog fudbala. 

Holandski klub je međunarodna takmičenja poslednji put propustio davne 1965. godine. Tada je Ajaks sezonu završio kao 13. na tabeli i jedva opstao u Erediviziji. Već naredne sezone "kopljanici" su se vratili na pravi kolosek i plasirali se u evropske kupove. 

Informer

 

Od tada, Ajaks je uvek bio učesnik nekog od evropskih takmičenja. Naravno, ako izuzmemo 1990. godinu kada ih je UEFA diskvalifikovala zbog incidenta navijača na gostovanju u Beču. 

Liga šampiona je nemoguća misija za Ajaks, do Lige Evrope će teško doći, dakle - jedina nada je Liga konferencija. Ipak, ni to neće biti lak zadatak budući da je "kopljanici" morati da pobede u doigravanju između petog i osmog mesta. 

Po svemu sudeći, konkrenti za izlazak u Evropu naredne sezone Ajaksu će biti NEC Njemen, Go Ahed Iglsi i Utreht.