12.04.2024.

10:48

Foto: EPA Images

Sport

Romantika nije umrla! Ovaj klub vraća veru u fudbal!

Da li znate šta je "La Gabara"? Teško da je bilo ko, osim stanovnika Baskije znao odgovor na to pitanje sve do četvrtka, pet dana nakon trijumfa u finalu Kupa kralja. U pitanju je brod koji tradicionalno isplovljava samo kada Atletik Bilbao osvoji neki veliki trofej! Reka Nervion protiče kroz nekadašnji industrijski centar, a danas jedan od najlepših gradova u Španiji. A na obalama Nerviona, u četvrtak se sjatio čitav grad kako bi pozdravio svoje heroje! Fudbaleri Atletika predvođeni trenerom Ernestom Valverdeom, upravo su sa pomenute "La Gabare" otpozdravljali masama navijača. Euforija je bila ogromna, što je potpuno razumljivo ako se zna da je ovo prvi veliki trofej "ponosa Baskije" još od 1984. godine!

Pre četiri decenije, popularni "lavovi" su u čuvenom finalu na "Santjago Bernabeuu" savladali Barselonu i došli do 23. trofeja u Kupu. Meč je ostao upamćen po velikoj tuči koja je izbila po završetku susreta, kada je Dijego Armando Maradona nokautirao Migela Anhela Solu. Upravo nakon tog incidenta, Argentinac je iz Katalonije prešao u Napoli.

Tada se na reci Nervion slavila "dupla kruna" pošto je te sezone Atletik osvojio i titulu šampiona, svoju osmu i za sada poslednju u istoriji. Čuvena imena te generacije bili su golman Andoni Zubitareta, zatim Andoni Gojkojčea, kapiten Dani Ruiz Bazan i napadač Endika Guaroćena, koji je svojim golom odlučio madridsko finale Kupa. Na klupi je bio legendarni Havijer Klemente, koji je mnogo godina kasnije bez mnogo uspeha predvodio reprezentaciju Srbije.

Niko od aktuelnih igrača naravno nije bio ni rođen tada. Heroji nove generacije navijača Atletika su kapiten Iker Munijain, golman Đulen Agirezabala, Oihan Sandžet i braća Injaki i Niko Vilijams. Svi oni bili su pod vođstvom Ernesta Valverdea, čoveka čija je trenerska karijera mnogo veća nego što to govori broj osvojenih trofeja. Sastav sa "San Mamesa" čak pet puta je poražen u finalu Kupa kralja samo u 21. veku (2009, 2012, 2015, 2020, 2021). Mogao je "ponos Baskije" i do evropskog trofeja, ali je poražen u finalu Lige Evrope 2012. godine od imenjaka iz Madrida.

Informer

 

Sada je konačno došlo vreme za slavlje! Atletik igra sjajno ove sezone i velika je šansa da će igrati u Ligi šampiona naredne sezone, dok je mesto u Ligi Evrope već osigurano trijumfom u Sevilji nad Majorkom. Nakon godina provedenih u senci moćnijih, Baskijce je "ogrejalo i obasjalo Sunce" pobednika! Navijači su to znali da proslave jer - veliko je pitanje kada će im se ponovo ukazati takva šansa!