Autor: Jelena Nedeljković

14.04.2024.

10:33

Foto: FSS

Sport

Srbija i Albanija sutra odlučuju o zajedničkoj kandidaturi za EP

Reč je o nizu sastanaka koji će trajati do srede, a Srbiju će predstvljati generalni srekretar Jovan Šurbatović i potpredsednik Saveza Branislav Nedimović. Jedna od tema biće domaćinstvo Evropskog prvenstva za mlade, o čemu je Informer već pisao. 

Informer

 

Ono što nije definisano jeste hoće li samo Srbija biti domaćin ili će to da uradi zajedno sa Albanijom. Prema rečima našeg izvora, u obe varijante, Fudbalski savez Srbije će pristati.

- Srbija ima kapacitet da sama organizuje to Evropsko prvenstvo za mlade. Postoji nekoliko novih stadiona, koji zadovoljavaju uslove. Međutim, Albanci lobiraju da i oni budu domaćini. Moguće je da će ipak biti zajednički organizovano i to je u redu. Na obe varijante, Srbija će pristati - objasnio je naš izvor.

Osim zvaničnog dnevnog reda, na takvim okupljanjima uvek je zanimljivije ono što se dešava nezvanično. U konkretnom slučaju, Savezi će lobirati za svoje ljude da uđu u Izvršni komitet Evrospke fudbalske unije (UEFA), gde će se birati četvorica novih članova. Osim toga, biće lobiranja i za Savez Svetske fudbalske federacije (FIFA), gde će se birati dva nova člana. Ljudi iz FS Srbije nadaju se da će konačno imati predstavnika u nekom od ovih tela.

Informer

 

- Srbija nikada nije imala svog predstavnika u Izvršnom komitetu UEFA. Recimo, iz Crne Gore funkciju je imao Dejan Savićević, iz Hrvatske Zvonimir Boban, dok Srbija nikada nije uspela u tome. Sada je vreme i sada će Srbija sigurno lobirati da se to i desi. Još nije preczirano ko će to biti, mada nema previše opcija. Jedan je svakako Šurbatović, čovek koji ima i znanje i kontakte, a drugi bi mogao da bude neko ko trenutno i nije u Savezu - zaključio je naš izvor.