14.04.2024.

19:38

Foto: EPA Images

Sport

Leverkuzen je šampion Nemačke! Bajern konačno skinut s trona (FOTO/VIDEO)

"Farmaceuti" su tako prvi put u svojoj istoriji, dugoj skoro 120 godina, postali prvaci Nemačke. Izabranici trenera Ćabija Alonsa su danas na svom terenu demolirali Verder sa 5:0 i tako matematički osigrali titulu pet kola pre kraja šampionata. Bajer je tako stekao nedostižnu prednost u odnosu na Bavarce i Štutgart koji dele drugo mesto sa po 63 boda.

Leverkuzen je tako uspeo nešto što nijednom timu iz Bundeslige nije, a to je da posle čak 11 sezona suverene vladavine skine sa trona Bajern Minhen. Oni su do istorijskog uspeha u prvenstvu stigli bez ijednog poraza, ostvarivši impresivnih 25 pobeda i samo četiri remija. 

Informer

Trener Ćabi Alonso vodio Leverkuzen do istorijske titule

Da "farmaceuti" igraju svoju sezonu iz snova, potvrđuje i činjenica da su na dobrom putu da osvoje duplu krunu u Nemačkoj, jer ih 25. maja očekuje finala Kupa i to protiv Kajzerslauterna. Ujedno, Ćabijevi puleni su na pragu plasmana u polufinale Lige Evrope, pošto su u prvom meču četvrtfinala dobili Vest Hem sa 2:0. 

Šampionska atmosfera već od ranog jutra tresla je Leverkuzen, gde su navijači znajući da njihov tim ima meč-loptu za titulu, ceo grad obojili u crveno. Da se sprema spetakl na "Bajareni" bilo je jasno i dva sata pre meča kada je reka ljudi dočekala autobus sa igračima Leverkuzena ispred stadiona. Na tribina je tek bila prava fešta, Ćabijeve izabranike je dočekao nikad krcatiji stadion, koji su od prvog minuta Igrači Leverkuzena su im se na pravi način odužili "petardom" u mrežu Verdera.

Goleadu je najavio Viktor Bonifejs pogotkom u 25. minutu sa penala, Granit Džaka je duplirao prednost u 60, a onda je Florijan Virc het-trikom u 68, 83. i 90. minutu stavio tačku na meč, pa je žurka mogla da počne. Pristalice Bajera su nakon poslednjeg sudijskog žvižduka uletele na teren i zajedno sa svojim miljenicima počeli šampionsko slavlje. 

Snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama pokazuju spektaklularno slavlje Leverkuzenu, koje će bez dileme potrajati do kasno u noć. 

Klub koji je osnovan 1904. godine pet puta je u istoriji bio drugoplasirani u prvenstvu, poslednji put u sezoni 2010-11, a zbog činjenice da nikada nije bio prvi dobio je i posprdan naziv "Luzerkuzen" (Gubitnici).