19.04.2024.

06:00

Foto: EPA Images

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

Proslavljeni golgeter igrao je uglavnom na sredini terena kao drugi napadač, dok je povremeno nastupao i na poziciji krila. Smatra se jednim od najvećih i najveštijih igrača svih vremena. Bio je prepoznatljiv po svojim slobodnim udarcima sa savijanjem, "biciklističkim" šutevima, kao i fintama. Mnogi bi mu pozavideli na snažnim udarcima lopte sa distance i sposobnosti da postigne gol kada svi misle da je nemoguće.

Informer

Rivaldo sa peharom šampiona sveta 2002.

Profesionalnu karijeru započeo je 1991. godine u brazilskom klubu Santa Kruz, posle čega je igrao u Mogi Mirimu, na pozajmici u Korintijansu i Palmeirasu. Nakon toga, preselio se u Evropu sa španskim Deportivo de La Korunjom, gde su ga njegovi brilijantni nastupi doveli do potpisivanja ugovora za Barselonu 1997. godine.

Dobro se Brazilac pokazao u Kataloniji i osvojio dve uzastopne "La Titule" u ligi,  kao i Kup kralja 1998. godine. Posebno ga je istakao het-trik protiv Valensije u junu 2001. koji je Barselonu kvalifikovao za Ligu šampiona te sezone. Tokom svog petogodišnjeg mandata tamo je postigao 130 golova, što ga svrstava među najbolje strelce španskog kluba svih vremena .

Informer

Rivaldo

Brazilac je 1999. godine osvojio Zlatnu loptu i tada je proglašen za FIFA svetskog igrača godine. Godine 2004. legendarni fudbaler Pele ga je uvrstio na FIFA 100 listu najvećih igrača sveta. Sa uspehom na klupskom i međunarodnom nivou, Rivaldo je među top 10 igrača koji su osvojili Svetsko prvenstvo u fudbalu, Ligu šampiona i Zlatnu loptu.

Nakon sjajne izvedbe u Barsi, godine 2002. Rivaldo je potpisao za italijanski Milan, gde je osvojio Kup Italije i Ligu šampiona. Nastavio je da igra za Kruzeiro, Olimpijakos, AEK iz Atine i Bunjodkor.

Informer

Rivaldo

Fudbalski svet šokirala je informacija da se u martu 2014. godine Rivaldo povlači iz profesionalnog fudbala, ali je od juna 2015. ipak nastupao za Mogi Mirim, pre nego što se ponovo povukao u avgustu iste godine. 

Što se tiče reprezentacije, on je od 1993. do 2003. odigrao 74 utakmice i postigao 35 golova za Brazil i sedmi je strelac za nacionalni tim. Legendarni fudbaler je igrao u napadačkom trojcu sa Ronaldom i Ronaldinjom u timu koji je osvojio Svetsko prvenstvo u fudbalu 2002. godine. 

Iste godine bio uvršten u Ol-Star tim Svetskog prvenstva, a takođe je i član Kuće slavnih Brazilskog muzeja fudbala.