25.04.2024.

11:38

Foto: printscreen

Sport

Preminuo Velibor Džarovski, "kralj nameštaljki"

Džarovski je preminuo posle kraće bolesti, a vest je potvrdila porodica, prenose mediji u Severnoj Makedoniji.

Bio je poznat kao "kralj fudbalskih nameštaljki" iz doba bivše Jugoslavije, a bio je i menadžer brojnim estradnim zvezdama 80-ih godina. On je čak i javno govorio da je namestio oko 80 mečeva u ligi bivše SFRJ. 

"Operisao" je sedamdesetih i osamdesetih godina kada nije bilo toliko kladionica. Prva utakmica koju je namestio bila je između Jugokokte i Tikveša, a platio je 500.000 dinara da se odigra onako kako je on zamislio. Uspeo je da sredi da se jedan meč niželigaša u Makedoniji završi rezultatom 134:0. Bio je to meč Leskoec - Velgošti, koji se odigrao davne 1971. godine.

- Da su tada postojale kladionice ja bih bio Bil Gejts. Kladionice su crno zlo kao i ljudi koji učestvuju u tome, pa i ja - rekao je Džarovski jednom prilikom.

Informer

Radio je sa fudbalerima, sudijama, upravama klubova, 

- U svakom klubu imate igrače koji su kockari, trebaju mu pare za kuću, želi novi auto ili ima ljubavnicu koju treba izdržavati. Normalno je da sam na stadionima, gde sam radio koncerte, upoznavao igrače. Muvao sam i s upravama klubova. Uđem u svlačionicu sudiji i kažem: "Ne vadite kartone, danas igraju dva prijateljska kluba. I svima je sve jasno.

Optuživali su ga da je namestio 22 utakmice, a on se širom bivše zemlje hvalio kako je namestio više od 80 mečeva.

- Pogrešili su, namestio sam 23 utakmice. Međutim, kada se došlo do analize utakmice Hajduk – Sloboda u Splitu, a rezultat je bio 1:1, onda je tužilac rekao 'alja posle ovoga izaći na rivu'. To je značilo, zašto da čačkamo Hajduk. Imamo Džarovskog i onako za 22 nameštene utakmice - rekao je Džarovski pre nekoliko godina, pretili su mu zatvorskom kaznom od 15 godina, a pustili su ga posle 90 dana.