15.05.2024.

06:20

Foto: Starsportphoto©

Sport

Na današnji dan: Bardova genijalnost donela Zvezdi trofej u Kupu! (VIDEO)

Kada je na Svetskom prvenstvu u Brazilu selektor Holandije povukao neočekivani potez i pred penal-seriju zamenio golmana, mnogi su Luja Van Gala videli kao izumitelja. Istina je mnogo drugačija, budući da je taj trend započet baš na današnji dan - 15. maja 1993. godine u Beogradu. 

Zvezda je u revanš meču finala Kupa dočekala Partizan na "Marakani", a trener Milan Živadinović je neposredno pred penal-seriju promenio golmana. Umesto Zvonka Milojevića među stativama je bio Milan Simeunović koji je zaustavio penal Predraga Mijatovića i potom sam bio strelac za pobedu domaćeg tima - 5:4. 

Partizan je u prvom meču pred svojim navijačima slavio sa 1:0, ali je Zvezda na "Marakani" golom Drobnjaka uspeli da anuliraju prednost. Pitanje novog osvajača kupa rešili su penali, a genijalnost Milana Živadinovića još jednom je izašla na videlo. 

CRVENA ZVEZDA: Milojević (od 89. Simeunović), Vidaković, Stojkovski, Vasilijević, Mimčilović, Božović, Adžić, Krstić, Drobnjak, Maslovar (od 81. Petković), Ivić. Trener: Milan Živadinović. 

PARTIZAN: Pandurović, Stojanović, Gudelj, Jokanović, Petrić, Vujačić, Zahović, Pijatović, Vorkapić (od 81. Milošević), Brnović, Krčmarević. Trener: Ljubiša Tumbaković. 

Godinu dana pre derbija na "Marakani", Crvena zvezda ostala je bez kompletnog tima koji je pokorio Evropu i svet. Dalo je to šansu Partizanu da dođe do titule u nacionalnom šampionatu, ali je legendari Bard uspeo da motiviše svoje momke i Zvezdi donese Kup. 

– Pokazalo se da sam bio u pravu kad sam prognozirao da će Delije biti naš najveći adut. Ponela nas je veličanstvena atmosfera koju su priredili naši verni navijači i kao na krilima dovela do konačne pobede. Hvala Delijama, hvala mojim igračima, ispunili su sve ono što sam od njih tražio - rekao je Živadinović nakon u takmice.