15.05.2024.

17:52

Foto: EPA Images

Sport

Zlatna lopta Maradone na aukciji! Potencijalni kupac moraće da izdvoji milionski iznos!

Jedan od najboljih fudbalera u istoriji preminuo je 2020. godine usled komplikacija nastalih nakon operacije na mozgu. Iza sebe, Maradona je ostavio milionsku armiju neutešnih obožavalaca, ali i fudbalsko nasleđe koje ga svrstava u red najvećih sportista ikada! Upravo je "kudravi gaučos" predvodio svoju zemlju do titule prvaka sveta na Mundijalu u Meksiku 1986, ukupno druge za Argentinu u istoriji. Na tom turniru odigrao je svaku utakmicu i postigao ukupno pet pogodaka.

Informer

 

Najviše se pamti legendarni meč četvrtfinala protiv Engleske u kojem je Maradona pokazao svoja dva lica - što ga je krasilo i kroz čitavu karijeru. Najpre je na startu drugog poluvremena rukom savladao Pitera Šiltona za vođstvo svog tima i taj gol kasnije je prozvan "Božijom rukom". Samo nekoliko minuta kasnije krenuo je u napad sa svoje polovine, predriblao petoricu Engleza i golmana Šiltona i tako postigao svoj drugi pogodak na meču. Taj gol ostao je upamćen kao "gol veka"!

Koliko je vredan trofej koji će se 6. juna naći na aukciji potvrđuju i reči eksperta kuće gde će biti održana aukcija, Fransoe Tijerija.

- Ova Zlatna lopta predstavlja simbol karijere Dijega Maradone. Podseća nas na utakmicu veka i na "gol veka", kao i na njegov pogodak rukom u četvrtfinalu protiv Engleske. Sve su to asocijacije na Svetsko prvenstvo 1986. na kojem je Maradona dominirao. Zbog toga je ovaj trofej izuzetno značajan, jer je pratio uspon samog Maradone tokom turnira u Meksiku - istakao je Tijeri.

Informer

 

Nagrada Zlatna lopta za najboljeg igrača Svetskog prvenstva ustanovljena je 1982. godine i njen prvi laureat bio je Paolo Rosi. Nakon Maradone, prestižnu nagradu osvajali su legendarni fudbaleri kao što su Romario, Ronaldo i Zinedin Zidan. Lionel Mesi jedini je fudbaler u istoriji koji je ovo nagradu osvojio dva puta, 2014. i 2022. godine.