18.05.2024.

08:58

Foto: Starsportphoto©

Sport

Napravio čudo u Srbiji, zaplakao, pa zagrmeo! Cela BiH navijala je za nas! Igrači su bili ubijeni, a onda...

Neopisivu radost doneli su igrači Radničkog navijačima iz Kragujevca, koji na sav glas veličaju fudbalere i još više rođenog Sarajliju, koji im je doneo istorijski plasman na evroscenu.

Nakon veličanstvenog uspeha, prisetio se Feđa Dudić nezahvalnog zadatka koji mu je jesenas pripao.

- Bili smo 24. septembra poslednji na tabeli... Dolazim na trening, momci ubijeni totalno. Nemaš volje ni za šta, a treba da ih podigneš da se bore za opstanak. I došao si do toga da si kolo pre kraja izborio Evropu. Stvarno je veliko ovo što smo napravili i šta smo izneli. Verujte mi, pitajte momke... Naš poslednji trening u Antaliji, deseti smo na polusezoni i kažem im: 'Momci, ovo će se sve naplatiti u maju. Kad se budemo radovali i slavili Evropu'. Oni tad možda nisu verovali šta pričam. Ovo je prevelika stvar za klub, za navijače... Jednostavno, klub sad ide u nešto novo. Nije svestan. Velež je bio veliki klub pre rata, ali posle nije ostvarivao rezultate. Kad smo napravili rezultat, evo sad svake godine izlazi u Evropu -  kaže Dudić za Mozzart Sport.

Informer

Nije bivši trener Veleža propustio da se zahvali navijačima.

- Hvala svima, hvala vama na praćenju, na korektnosti. Navijačima na podršci i skandiranjima svaku utakmicu na "Čika Dač"i. Upravi, koja nas je stvarno pratila do iznemoglosti! Hvala generalnom direktoru Igoru Konataru, sportskom direktoru Slavku Peroviću, ma svima u klubu. Naravno, igračima najveće čestitke, pratili su me. Nekad sam bio lud, nekad nisam bio normalan, ali sam uvek bio direktan.

Informer

Dok je pratio meč na Banovom brdu između Čukaričkog i Partizana u rodnom Sarajevu, Dudić je u glavi sumirao celu sezonu.

- Moje pres konferencije i neke stvari u svlačionici, naši sastanci... To bi bio najgledaniji dokumentarac, kako smo i šta pravili. Zato smo ponosni. Niko nam ništa nije poklonio, ovo je najčistiji izlazak u Evropu u ne znam koliko poslednjih godina. Stekao sam utisak da su svi navijali za nas. Cela Srbija, a da ne pričam o mojoj BiH. Koliko se sinoć pratila utakmica Partizan - Čukarički... Evo, ja sam trenutno u Sarajevu. To je nešto neverovatno! Ja sam kod kuće gledao, ovo mi je bila najteža utakmica u sezoni. U svim svojim sam bio miran, staložen, hladan, a sada toliki trnci, takva trema... Ne mogu da opišem. A pogotovo onih pet minuta kada je sudija produžio. Pet godina mi je trajalo! Na kraju, kad je svirao kraj, suze su mi krenule. Kad se setim svega kroz što smo prošli, mislim da ovo niko nikad nije napravio. Niko nikad od poslednjeg mesta na tabeli i tri osvojena boda nije stigao do plasmana u Evropu kolo pre kraja. U ovakvoj ligi, sa ovakvim protivnicima, koji imaju takve budžete... Idemo odmoriti i onda na JNA! I ako Bog da, doći do četvrtog mesta. Partizan je sad drugi, evo čestitam im - kaže Feđa Dudić.