21.05.2024.

14:44

Foto: Starsportphoto

Sport

Sećanje na žrtve! Natho se prisetio stradanja Čerkeza

Natho je na svom instagram nalogu ostavio poruku u kojoj je podsetio na genocid koji je učinjen nad njegovim narodom, kada je između 800.000 i 1.5 miliona ljudi ubijeno, zlostavljano ili proterano sa Kavkaza.

- 21. maj 1864, Genocid nad Čerkezima nismo zaboravili! - glasi poruka Bibarsa Natha.

Informer

 

Rusko carstvo bilo je u sukobu sa Čerkezima gotovo punih sto godina, što je bila posledica ruske težnje da se proširi na teritoriju istočnog Kavkaza, koju su Čerkezi naseljavali vekovima unazad. Epilog je bio taj da je 97 odsto čerkeške populacije proterano sa svojih vekovnih ognjišta, ali Rusija i danas negira da je u pitanju bio genocid.

Informer

 

Čerkezi su se nakon progona naselili na teritoriji tadašnjeg Osmanskog carstva, jedan deo njih je završio u Bosni i Hercegovini, a veće zajednice tog naroda postoje i na teritoriji Jordana, Sirije i Palestine. Bibars Natho rođen je u Izraelu i bio je prvi kapiten nacionalnog tima koji je muslimanske veroispovesti.

Informer

 

Interesantno, Natho je punih osam godina igrao upravo u Rusiji - najpre je od 2010. do 2014. godine nosio dres Rubina iz Kazanja, da bi nakon kratke epizode u PAOK-u fudbalsku afirmaciju stekao u moskovskom CSKA za koji je nastupao od 2014. do 2018. godine kada je prešao u Partizan.