21.05.2024.

21:28

Foto: Reuter

Sport

Stefani piše istoriju grčkog fudbala! Prva žena koja će suditi Kup!

Francuskinja je već u nekoliko navrata sudila mečeve u muškoj konkurenciji, te za nju ovaj zadatak neće biti težak. Ona će na stadionu "Pantesaliko" u Volosu imati pomoć njenih sunarodnika, Mikaela Bersebrua i Stivena Toregrosa.

Jedna od najboljih svetskih sudija svoju karijeru započela je kao tinejdžer, da bi došla do tog stadiuma da deli pravdu na utakmicama najvišeg nivoa, kako u ženskoj, tako i u muškoj konkurenciji.

Stefani je prvi ženski arbitar koji je dobio priliku da sudi na nekoj utakmici Svetskog prvenstva kada su muškarci u pitanju, a to se desilo na Mundijalu u Kataru 2022. godine kad je izabrana za susret između Nemačke i Kostarike.

Osim toga, imala je priliku da sudi duel Lige šampiona između Juventusa i Dinama iz Kijeva, Superkup Evrope 2019. godine u kojem su se sastali Liverpul i Čelsi, kao i nekoliko mečeva u dva najjača ranga u domovini.

Ukupno je sudila 80 utakmica u muškoj konkurenciji, a uz sve to imala je priliku da na čuvenom stadionu "Vembli" u Londonu deli pravdu na prijateljskom susretu između domaže Engleske i Australije.

Informer

 

Ona je na FIFA listi od 2009. godine i od tada je počela da piše istoriju. Bila je jedna od 29 sudija izabranih za Svetsko prvenstvo 2015. godine, i izabrana je da sudi finale pre četiri godine, pošto je ženska fudbalska reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država pobedila Holandiju u Parizu i po četvrti put postala svetski šampion.

Partije u kojima je delila pravdu motivisale su i predsednika UEFA Aleksandara Čeferina da se pre nekoliko godina obrati devojkama koje maštaju o tom poslu.

- Mi kao organizacija pridajemo najveći značaj razvoju ženskog fudbala u svim oblastima. Nadam se da će veština i posvećenost koju je Stefani pokazala tokom svoje karijere da dostigne ovaj nivo biti inspiracija milionima devojaka i žena širom Evrope i pokazati im da ne bi trebalo da postoje prepreke za postizanje njihovog sna - izjavio je Čeferin.