31.05.2024.

15:15

Foto: EPA Images

Sport

Mirno spavaj Srbijo, sve je zaključano! Vanja dominira!

Momak koji je već nekoliko godina unazad prvi izbor selektora na golu državnog tima, bio je jedan od najbolje ocenjenih golmana u minuloj sezoni Serije A! Torino je šampionat okončao na devetoj poziciji, daleko od borbe za opstanak a malo je nedostajalo da "bikovi" izobre i plasman u Evropu! Doprinos Vanje Milinković-Savića bio je ogroman, s obzirom na to da je Srbin među petoricom golmana sa najvišim procentom odbrana u pet najkvalitetnijih evropskih liga!
 

Vanja je četvrti na toj listi zajedno sa golmanom novog šampiona Nemačke, Lukasom Hradeckim. Njih dvojica su ove sezone zaustavila čak 77 odsto svih šuteva upućenih u okvir njihovog gola. Uspešniji od Srbina u tom parametru su Đanluiđi Donaruma sa 82 odsto odbrana, Jan Zomer sa 81 odsto i Mikele Di Gregorio sa 78 odsto uspešnih intervencija.

Informer

 

Treba uzeti u obzir i činjenicu da je većina Vanjinih konkurenata imala daleko veću pomoć saigrača, jer igraju u daleko kvalitetnijim timovima. Donaruma je golman novog-starog prvaka Francuske, Pariz Sen Žermena, dok je do titule u Italiji stigao Jan Zomer kao čuvar mreže milanskog Intera. Hradecki je član Bajer Leverkuzena koji je na dominantan način osvojio duplu krunu u Nemačkoj, pa se jedino učinak Di Gregorija može meriti sa Vanjinim! Mikele Di Gregorio u sezoni na izmaku bio je golman Monce, tima koji je sezonu u Kalču okončao na 12. poziciji.

Informer

 

Podsećamo, Vanja Milinković-Savić istakao se u još jednoj kategoriji - naime čak 18 puta je sačuvao svoju mrežu i samo je Zomer na većem broju mečeva uspeo da ne primi pogodak.