01.06.2024.

13:35

Foto: EPA Images

Sport

London zove! Sve o finalu Lige šampiona na jednom mestu!

Datum odigravanja finala Lige šampiona podvučen je žutom bojom u kalendaru svakog ljubitelja fudbala. Meč za najprestižniji trofej u evropskom klupskom fudbalu predstavlja kulminaciju sezone i simbolično oproštaj od najboljih timova Starog kontinenta! Sledi nam Evropsko prvenstvo u Nemačkoj (14. jun – 14. jul), ali pre toga trebalo bi da spektakularnom utakmicom bude okončana uzbudljiva klupska sezona. Do prilike da u 90 minuta dođu do "ušatog pehara" stigli su oni od kojih smo to i očekivali, ali i drugi koje niko u septembru prošle godine nije mogao da zamisli na "Vembliju" prvog dana juna. 

Informer

Istorija
 

Real je najtrofejniji evropski klub sa čak 14. titula namenjenih najboljem timu Starog kontinenta. Brojke su egzaktne i govore da kada "kraljevski klub" dođe do meča za titulu, retko propušta šansu! Sastav iz Madrida igraće večeras 18. put u finalu, što znači da je poražen samo tri puta do sada. Benfika je davne 1962. godine uspela da savlada Madriđane u Amsterdamu, slično je ponovio Inter dve godine kasnije, da bi treći i za sada poslednji poraz u Kupu šampiona Real doživeo 1981. kada je Liverpul stigao do pehara! Od tada, španski velikan je osam puta igrao u finalu Lige šampiona i slavio je u svih osam navrata!

Imaju čime da se ponose i u Dortmundu, ali ni izbliza kao u Realu. Borusija je dva puta do sada igrala finale Lige šampiona i ima polovičan učinak. Tim koji je sa klupe vodio Otmar Hicfild, a na terenu Matijas Zamer, Andreas Meler, Karl-Hajnc Ridle i Lars Riken, nadigrao je Juventus našeg Vladimira Jugovića u minhenskom finalu 1997. godine rezultatom 3:1! Drugu priliku imala je generacija predvođena Jirgenom Klopom sa klupe, odnosno sa Nevenom Subotićem, Jakubom Blaščikovskim i Robertom Levandovskim na terenu. Ipak, upravo je "Vembli" te 2013. godine bio baksuzan za "milionere" kada im je Arijen Roben srušio snove golom u 89. minutu i doneo titulu mrskom Bajernu koji je trijumfovao 2:1!

Od te čuvene generacije koja je igrala spektakularan fudbal, večeras će ponovo na travu kultnog londonskog stadiona istrčati Mats Humels (35) i Marko Rojs (35), potpomognuti sa nekim novim klincima. Za obojicu ovo će verovatno biti poslednji meč u voljenom žutom dresu. Marko Rojs sigurno napušta "Signal Iduna park" na kraju sezone, a velika je prilika da će isto učiniti i Humels.

- Ovaj klub je meni dom. Proveo sam ovde 13 godina. Tu sam napravio prve korake kao profesionalac. Kada sam došao, Dortmund je bio 13. na tabeli i prolazio kroz težak period, a mi smo ga vratili na međunarodni nivo. Kao igrač, ja sam dete Dortmunda i nema nikakve dileme oko toga - rekao je nedavno Humels za klupski sajt.

Informer

 

Rojs je takođe dete kluba, rođen je u Dortmundu gde je i ponikao, a punih 12 godina igrao je na nekadašnjem "Vestfalenu".

- Prošlo je 11 godina od prethodnog finala, sada nas očekuje drugačiji protivnik sa nekim drugim igračima. Dakle, ne radi se o osveti već o očekivanjima i želji da se osvoji trofej. Ne mogu ni da zamislim kakva bi bila ludnica u Dortmundu sutradan ukoliko bismo doneli pehar! Sve je moguće u 90, a možda i u 120 minuta finala! - poručio je Rojs u najavi finalnog meča.

Informer

 

Okršaj na "Vembliju" mogao bi biti poslednja prilika i za dvojicu fudbalera Reala da još jednom podignu "ušati pehar", s obzirom na to da Luki Modriću (38) i Toniju Krosu (34) na kraju sezone ističe ugovor sa "kraljevskim klubom". Kros sigurno ide u penziju nakon Evropskog prvenstva, pa će večeras odigrati poslednji meč u klupskoj karijeri.

- Oduvek sam imao ambiciju da se povučem na vrhuncu karijere, dok još uvek mogu da igram na visokom nivou. Posle deset godina, na kraju ove sezone ovo poglavlje dolazi do kraja. Posebno bih želeo da se zahvalim svima koji su me dočekali raširenih ruku i verovali u mene - poručio je Nemac koji će večeras na "Vembliju" pokušati da dođe do pete evropske krune u trofejnoj karijeri.

Informer

 

Sa druge strane, budućnost Luke Modirća na "Santjago Barnabeu" i dalje je neizvesna. Dugo je delovalo da će Hrvat na kraju sezone napustiti Madrid, ali nedavno su se pojavile informacije da bi mogao da ostane u belom dresu još godinu dana, čime bi postao i rekorder kluba kao najstariji fudbaler koji je nastupao za Real. Iskusni vezista član je Reala od 2012. godine i do sada je pet puta osvajao Ligu šampiona.

- Nekad se činilo neverovatnim doći do toga, ali eto sada smo ovde. Bilo bi impresivno doći do šestog naslova Lige šampiona - istakao je Modrić uoči londonskog finala.

Informer

Sudar stare i nove škole
 

Pored okršaja igrača u belim i žutim dresovima na terenu, veliku pažnju privlače i dvojica trenera, Karlo Anćeloti (64) i Edin Terzić (41). Italijan je sinonim za uspeh u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju, pošto je do sada četiri puta kao trener osvajao Ligu šampiona sa dva različita kluba (Milan 2003, 2007) i Real (2014, 2022)! To ga čini najtrofejnijim trenerom u istoriji ovog takmičenja, a ukoliko tome dodamo i dva osvojena pehara Kupa šampiona dok je igrao za Milan (1989, 1990) jasno je da je "Don Karlo" čovek koji vam je potreban ukoliko želite da osvojite "ušati pehar".

- Doživeo sam najviše emocija igrajući ovo takmičenje, a strast me gura napred. Nećemo da kažemo da smo favoriti, igramo protiv tima koji je zasluženo u finalu. Znam da će biti borba kao kao u svakom drugom meču za trofej. Borusija je u prethodnim fazama eliminisala jake timove kao što su Atletiko i PSŽ - poručio je uoči finala iskusni italijanski stručnjak.

Informer

 

Edin Terzić pripada "mladom talasu" evropskih trenera od kojih se tek očekuje da ostave trag u evropskom klupskom fudbalu. Otac Bosanac i majka Hrvatica doselili su se u Nemačku iz Jugoslavije u potrazi za boljim životom i tu se Edin rodio 1982. godine. Kako nije uspeo da postane vrhunski fudbaler, brzo je postao fudbalski radnik. Najpre je bio skaut, a zatim i trener mlađih kategorija u Dortmundu, da bi konačno 2022. godine dobio šansu da predvodi seniorsku ekipu. Prošle godine, na tragičan način u poslendjem kolu ostao je bez titule u Bundesligi, ali sve to će se zaboraviti ukoliko klubu za koji navija od malih nogu, donese drugi pehar Lige šampiona.

- Imao sam 14 godina kada smo bili na krovu Evrope. Sledećeg dana sam bio na aerodromu kada su igrači stigli sa peharom - prisetio se Terzić jednom prilikom čuvene generacije iz 1997. godine.

Informer

Finalna utakmica najprestižnijeg evropskog klupskog takmičenja osmi put biće odigrana na legendarnom londonskom "Vembliju", što ga čini stadionom na kojem je odigran najveći broj finala. Otkako je početkom 21. veka srušen stari, a izgrađen novi "hram fudbala", treći put će se najbolji timovi Starog kontinenta boriti za prestižan trofej u eri Lige šampiona (2011, 2013, 2024) čime se "Vembli" izjednačio sa stadionom "Francuska" u predgrađu Pariza.

Na starom "Vembliju" odigrano je i finale Svetskog prvenstva 1966. godine, kao i finale Eura 1996. godine. Pre tri godine, Italija je na novom "Vembliju" u finalu Evropskog prvenstva protiv Engleske stigla do evropske krune, koju će braniti za mesec dana u Nemačkoj. Svakako da u svetu nema stadiona na kojem je odigran toliki broj najvažnijih mečeva u klupskom i reprezentativnom fudbalu i ovo će biti samo još jedna stranica u bogatoj istoriji objekta koji je sinonim za "kolevku fudbala".