02.06.2024.

06:40

Foto: Starsportphoto

Sport

Darko Kovačević za Informer: Srbija prolazi grupu na EP, za posle ćemo videti!

Srbija će na EP igrati u grupi sa Engleskom, Danskom i Slovenijom i prema Kovačevićevim rečima, imamo šanse za prolazak u narednu rundu, što je prevashodni cilj. Naša ekipa, pošteno govoreći, nije blistala u kvalifikacijama, ali ni u periodu nakon Svetskog prvenstva u Kataru.

Razloga za optimizam, uprkos tome, prema Darkovom mišljenju, itekako ima. Prvenstveno to je dobra forma naših najboljih igrača. Aleksandar Mitrović, Dušan Tadić, Dušan Vlahović i ostali momci imali su jako dobre sezone u svojim klubovima i Kovačević smatra da će dobre igre preneti i na reprezentaciju.

Kako ističe, prvi cilj je prolazak grupe, što je i generalni stav većine reprezentativaca, uključujući i štopera Uroša Spajića, koji je to otvoreno i rekao.

- Svi treba da budemo optimisti, uvek sam takav bio i kao igrač, a i sada kao funkcioner. Mislim da možemo nešto da napravimo. Ako u turnir ulaziš sa stavom da nećeš ništa uraditi, onda i nećeš. Imamo dobre igrače, sjajne momke. Grupa? Sigurno teška, ali na EP je svaka takva. Tu su Englezi, pre svega, favoriti ne samo za prvo mesto u grupi, već za osvajanje šampionata. Biće teško, ali nije nemoguće iščupati nešto i protiv njih. Piksi će to da skocka i verujem da možemo u drugi krug. Posle da vidimo dokle ćemo da doguramo i šta je naša realnost - ističe Kovačević na početku razgovora za Informer.

Informer

Srbija se nije proslavila na Svetskom prvenstvu u Kataru, pa je euforija među navijačima znatno manja nego tada. Kako kaže Kovačević, to je možda i dobro, pošto će ekipa imati potreban mir da se pripremi za takmičenje.

- Ono što je najvažnije je da smo vezali dva velika takmičenja. To je zaista uspeh i mislim da treba da postane nešto uobičajeno. Bitno je da igrači pred EP budu spremni i verujem da hoće. Prvi meč je najbitniji, a posle toga svaki naredni. O Englezima ne treba trošiti previše reči. Oni su fantastičan tim, na svakoj poziciji popunjeni, ali verujem da naši igrači vrlo dobro poznaju njihove vrline i mane - dodaje Darko.

Kovačević, koji trenutno obavlja funkciju sportskog direktora Olimpijakosa, sa kojim je osvojio Ligu konferencija, pomno prati igre svih naših reprezentativaca. Naročito Dušana Vlahovića, koji igra za Juventus, za koji je i Darko nastupao svojevremeno.

- Što se tiče Dušana, o njemu ne treba trošiti reči. Svi dobro znaju šta ja mislim o njemu. On je među pet najboljih špiceva u Evropi. Mitrović je u sjajnim godinama, imao je odličnu sezonu, ali nisu samo njih dvojica tu. Treba istaći i malog Samardžića, vođu Tadića... Samo da budemo čvrsti u odbrani. A i tu imamo ekstra kvalitet u Milenkoviću, Pavloviću. Samo treba da se poklope kockice. Pitaju me često ko će da eksplodira? Ma ko hoće, neka to bude Vlahović, ali bitan je krajnji rezultat - dodaje Kovačević.

Informer

Legendarni golgeter Zvezde, Juventusa, Sosijedada i Olimpijakosa bio je deo reprezentacije koja je poslednja predstavljala našu zemlju na Evropskom prvenstvu. U pitanju je EURO 2000. godine. Od tada je prošlo čak 24 godine da Srbija nije igrala na tom takmičenju.

- Ne sme tolika pauza da se pravi. Mnogo je 24 godine, nebitno da li je Evropsko ili Svetsko prvenstvo. Naša reprezentacija i zemlja našeg talenta uvek mora da se nađe na velikoj smotri. Kao što sam već rekao, to treba da postane navika, a mislim i da hoće. Uvek imamo talentovanu decu, pa čak i kada se desi smena generacija, mislim da imamo budućnost - kaže Kovačević.

Za kraj, čuveni centarfor prisetio se tog EP 2000. godine, kada je jedan od rivala bila upravo Slovenija (3:3).

- Svi se, naravno sećaju tog susreta, ali generalno, imali smo tada jako dobru ekipu. Tada, 1998. i 2000. godine bili smo među pet najboljih u Evropi, sigurno, možda i u svetu. Strašna generacija, ali mogli smo mnogo više. Pojedinačno kakvi smo bili, pa to je neverovatno. Vođa je bio Piksi, tu su bili Peđa, Jokan, Miha... Fenomenalna ekipa, ostaje žal što nešto više nismo napravili - zaključuje Kovačević.