01.06.2024.

20:13

Foto: EPA

Sport

Real Madrid je 15. put prvak Evrope!

Madriđani imaju priliku da 15. put osvoje elitno takmičenje, dok bi Borusija pobedom stigla do drugog trofeja. 

DORTMUND - REAL MADRID 0:2 (0:0)

Strelac: Karvahal 74, Vinijus 83

Grad: London

Stadion: Vembli

Gledalaca: 90.000

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

Žuti karton: Šloterbek, Zabicer - Vinisijus

Dortmund (4-2-3-1): Kobel - Rajerson, Humels, Šloterbek, Matsen - Džan (od 80. Malen), Zabicer - Sančo, Brant (od 80. Ale), Adejemi - Filkrug

Trener: Edin Terzić

Real Madrid (4-3-1-2):  Kurtoa - Karvahal, Naćo, Ridiger, Mendi - Kamavinga, Valverde, Kros (od 85. Modrić) - Belingem (od 85. Hoselu) - Rodrigo (od 90. Militao), Vinisijus (od 90. Lukas)

Trener: Karlo Anćeloti

TOK MEČA

DRUGO POLUVREME

93. minut: Vinisijus je umalo upisao i asistenciju, ali lopta nije stigla do usamljenog Modrića. Inače, Brazilcu je današnji gol bio 24. u sezoni i drugi u finalima Lige šampiona

87. minut: Lažna uzbuna! Dortmund je dao gol, tačnije Fulkrug, ali sudija je podigao zastavicu signalizirajući ofsajd. Samo par sekundi je trebalo da stigne potvrda i iz VAR sobe. Ostaje 2:0.

85. minut: Anćeloti sad pravi šemerski potez. Iz igre izvodi Tonija Krosa koji dobija ovacije navijača Real Madrida, jer mu je ovo po svemu sudeći bila poslednja utakmica u dresu "kraljevskog kluba". Umesto njega na teren je kročio Luka Modrić. Međutim, gest jednako vredan poštovanja je i ulazak u igru Hoselua, veterana bez čijih golova protiv Bajerna ekipa Reala ne bi ni stigla do finala Lige šampiona. On je ušao u igru umesto Belingema i takođe dobio ovacije!

83. minut: Vinijuuuuuussssssss!!! Gooooooolllll za 2:0! Real Madrid s obe ruke drži 15. titulu prvaka Evrope! 

77. minut: Mogao je Džud Belingem da stavi tačku na finale, ali je njegov šut u poslednjem trenutku Šloterbek zakačio tek toliko da lopta pored stative ode u korner. 

74. minut: Real vodi golom Karvahala. Jedan od najnižih igrača na terenu, glavom je zahvatio loptu u šesnaestercu Dortmunda posle centaršuta iz kornera s leve strane i matirao golmana "milionera".

68. minut:  Možda i najbolja šansa za Real. Šutirao je Vinisijus. Maltene kod gol linije stajao je Belingem, skočio je i on, ali nije dokačio loptu. Na kraju je taj udarac otišao na 30 cm od gola. 

66. minut: Četvrti korner za Real. Izveo ga je Toni Kros, a loptu je izbio Humels. I dalje je 0:0.

62. minut: Više se ne zna ni koja šansa po redu. Adejemi za Filkruga. Kurtoa je ubedljivo najbolji pojednac na terenu. 

Informer

 

56. minut: Ostao je Karvahal na zemlji posle starta Adejemija i nije hteo da prihvati ruku od igrača koji ga je faulirao. 

53. minut: Dortmund ima više loptu, ali Real iz kontre pokušava. Stiao je do jedne lopte brzi Kamavinga, jer mu je akcija osujećena. 

48. minut: Vinisijus je u svom stilu pretrčao pola terena, ali nije imo podršku aigrača. Humels ga je zakačio po nozi i to je faul za Real. 

46. minut: Počelo je drugo poluvreme. Bakljada na tribinama, što se jako retko sreće u finalima Lige šampiona. 

PRVO POLUVREME

45+5: Kraj prvog poluvremena. 

45+4: Adejemi je imao još jednu šansu da donese Dortmundu prednost, taman pred odlazak na odmor. 

43. minut: Ušli su u nervozu igrači oba tima. Vinčić je morao da pooštri kriterijum. Za desetak minuta pokazao je tri žuta kartona. 

41. minut: Zabicer je sad imao odličnu priliku, ali je Kurtoa pravovremeno reagovao. Samo zahvaljujući Belgijancu, Real trenutno ne gubi. 

Informer

 

39. minut: Sada je Šloterbek dobio žuti karotn zbog protesta. Žalio se zašto je Realu dosuđen faul kad je Vinisuj pao, jer je smatrao da Brazilac simulira. 

35. minut: Prvi žuti karton na utakmici dobio je Vinisijus Žunior. 

33. minut: Dortmund i dalje napada. Real još nije imao priliku. Sad već možemo da kažemo da se Borusija dosta ispromašivala. 

28. minut: Kurtoa je za sada igrač utakmice, pošto na svaka dva minuta mora da skida po jedan zicer. opet je Adejemi imao fantastičmnu šansu. I dalje je 0:0. 

24. minut: Aooo, kako se provukao Real. Dortmund je ređao zicer za zicerom. Jedna od tih šansi najverovatnije je bila ofsajd, ali svejedno je odbrana Madriđana očajno reagovala. 

Informer

 

21. minut: Opet sjajna prilika za Borusiju. Adejemi je pobegao odbrani Realami došao maltene pred Kurtou. Ipak, stigli su ga protivnički igrači i osujetili mu akciju. 

18. minut: Zakačio je Zabicer po nogama Belingema i ostao je Englez da leži na zemlji. Ipak, Vinčić se još nije uhvatio za karton. 

15. minut: Kakva šansa za Branta. Možda i najbolja prilika na utakmici. Pokušao je iskosa, ali je lopta otišla na drugu stranu pored gola. 

12. minut: Za sada bez jasne nadmoći na bilo kojoj od dve strane. Gađao je Karvahal, ali je lopta otišla preko gola. Ostaje 0:0. 

6. minut: Prvi korner na utakmici bio je za Dortmund. Međutim, uspeli su igrali Reala svi zajedno da se odbrane. utisak je bio da su svi bili u šesnaestercu. 

1. minut: Samo što je počela utakmica, navijač je ušao u teren da se slika sa Džudom Belingemom. Nakon njega, ušlo je još nekoliko navijača. 

Informer

 

1. minut: Počela je utakmica. 

PRE MEČA

20.53: Fudbaler Real Madrida odigraće večeras poslednju utakmicu u karijeri. Prilikom izlaska na zgrevanje dobio je ovacije.

Informer

20.46: Jedna od najvećih zvezda u istoriji fudbala, Ronaldonjo, stigla je u London na finale Lige šampiona. 

20.38: Tokom dana mogli ste na Informeru da pročitate sve o finalu Lige šampiona u Londonu, a ukoliko ste propustili, možete to učiniti sada.

20.31: Ceo dan su navijači oba tima ordinirali po Londonu, a pristalice Dortmunda privlačile su pažnju, krećići se kao ogromna žuta grupa.

20.23: Na "Vembliju" je i legendarni trener Arsenala Arsen Venger. 

20.18: Ostalo je nešto više od pola sata do početka meča, a stadion se tek puni. Za sada je ovacije dobio bivši trener Dortmunda Jirgen Klop, kada je u krupnom planu prikazan na video bimu. Koji trenutak ranije, na istom video bimu prikazan je i Žoze Murinjo, ali je za razliku od Klopa on izviždan. 

20:09: Dobro došli na Informerov blog posvećen utakmici finala Lige šampiona u kojoj se sastaju Dortmund i Real Madrid.