01.06.2024.

22:59

Foto: Tanjug

Sport

Real 15. put vladar Evrope! Karvahal i Vinisijus doneli "kralju" tron

Nakon prilično lošeg prvog poluvremena, demonstrirali su silu, iskustvo i umeće i golovima Danija Karvahala u 74. minutu i Vinisijusa Žuniora u 83. minutu doneli 15. krunu u vitrine kluba. Imaće za čim da žali Dortmund, koji se u prvom poluvremenu ispromašivao kao nikada, ali nije uspeo da matira Kurtou.

Informer

Postoji ta čuvena priča koja se pripisuje Horheu Sampaoliju kada su ga pitali nešto u vezi sa statistikom i posedom lopte. Valjda mu se zameralo na nekim parametrima. On je slikovito objasnio: "To što posedujete loptu, a neko drugi na kraju pobedi je kao da celo veče lepoj devojci plaćate piće i pričate sa njom, a onda dođe neko drugi i odvede je kući". Ukratko tako bi se mogla opisati utakmica Dortmunda i Reala.


Nema šta nemački klub nije radio. Verovatno u ovom trenutku ni sami ne znaju koliko šansi su propustili Brant, Adejemi, Zabicer i ekipa. Posebno u prvom poluvremenu, nikom nije bilo jasno šta se dešava sa Madriđanima. Jedini čovek iz nominalno gostujućeg tima koji je imao zapaženu rolu bio je golman Tibo Kurtoa. Samo zahvaljujući njemu "kraljevićima" nije mreža napunjena do vrha. Finiš prvog poluvremena doneo je nervozu, pretežno u redovima Dortmunda, mada i kod Madriđana. Jedini čovek koji je sve to mirno gledao bio je karlo Anćeloti. Smireno, u svom stilu, sa prekrštenim rukama na grudima, pratio je jednako i kako Adejemi ima zicer i kako se Vinisijus nervira na ivici da dobije drugi žuti karton.

Informer

 


Imao je verovatno šta da kaže svojim izabranicima na poluvremenu, jer su izašli kao potpuno drugačija ekipa. Sa više samopouzdanja, počeli su da igraju sigurnije, stvarajući šanse i lagano crtajući ko je gazda na terenu. Korner za kornerom, šansa za šansom, a baš nakon jedne takve, fantastično je reagovao Dani Karvahal. Nadskočio je Filkruga i matirao Kobela. Bilo je to velikih 1:0 za Real i ogroman korak ka 15. evropskoj tituli. 


Dalje su se događaji ređali kao na nekoj traci. Igra Dortmunda poptuno se raspala. Kako da im je pogodak Reala raspršio samopouzdanje i pokazao im da oni jednostavno nisu taj nivo. Da moraju još mnogo da rade, pa da, moglo bi se reći rutinski, kao Real, dobijaju ovakve utakmice. Drugi gol je visio u vazduhu a u 83. minutu konačnih 2:0 postavio je Vinisijus Žunior. 

U nastavku je Dortmundu poništen gol zbog ofsajda, a da je kojim slučjem priznat, finale bi bilo na korak od drame. Navijačima nemačkog klub ostaje žal i zbog Marka Rojsa, koji je večeras odigrao poslednju utakmicu za Dortmund. Kad je reč o Realu, poslednju utakmicu u karijeri odigrao je Toni Kros.