01.06.2024.

23:45

Foto: EPA

Sport

Don Karlov 5. doktorat! Sve rekord do rekorda

Osvajanjem pete titule prvaka Evrope, a nijednom treneru u istoriji nije uspelo da više od tri puta podigne najvažniji klupski trofej, Karlo Anćeloti je zaslužio da se o njemu pišu epske pesme poput čuvene o Strahinjiću Banu. Popularni Don podigao je lestvicu toliko visoko da je veliko pitanje koliko ćemo još morati da čekamo dok se ne rodi stručnjak dovoljno jak, moćan, harizmatičan, pametan i mentalno stabilan da stigne ili nadmaši Italijana.


Anćeloti je sa pet titula iza sebe ostavio legende kao što su ser Bob Pejsli, Zinedin Zidan i Pep Gvardiola. Osim toga, Karlo je dva puta kao fudbaler sa Milanom osvojio titulu šampiona Starog kontinenta, što ga dodatno izdvaja od svih kolega. Vlasnik je i najviše internacionalnih trofeja, računajući sve međunarodne kupove, sa ukupno 12 pojedinačnih pehara. Slede Gvardiola sa 11, Trapatoni i Ferguson sa osam, Karlos Bjanki sa sedam... 


Legendarni Francisko Pako Hento igrao je za Real Madrid od 1953. do 1971. godine i bio je šest puta prvak Evrope sa "kraljevskim klubom", a tek večeras dobio je adekvatno društvo! Toni Kros, Luka Modrić, Dani Karvahal i Naćo od večeras takođe imaju po šest najvrednijih klupskih trofeja!

Informer


Kros je pobedom nad Dortmundom završio eru u Real Madridu i to na kakav način! Osim što je stigao do šestog trofeja Lige šampiona, on je pored svog imena ubeležio 18. trofej iz međunarodnih kupova i tako je prestigao Brazilca Kafua i postao u tom segmentu najtrofejniji igrač na svetu!


Istaknuto mesto u istoriji fudbala obezbedio je i strelac drugog gola u večerašnjoj pobedi - Vinisijus Žunior. Brazialc je sa 23 godine i 325 dana postigao najmlađi igrač u istoriji fudbala koji je dao gol u dva finala Lige šampiona, budući da je bio strelac i 2022. protiv Liverpula.


Nisu samo Anćeloti i igrači upisali svoja imena u fudbalske almanahe. To je uradio i predsednik prvaka Španije, Florentino Perez, jer je postao predsednik kluba sa najviše titula prvaka Evrope - sedam! Jedan manje osvojio je Real dok ga je predvodio Santjago Bernanbeu, dok je Milan u eri Silvija Berluskonija uzeo pet titula. 

Informer

Konačno, o tome koliko Realu priliči nadimak "kraljevski klub" najbolje svedoče sledeći podaci. Prvi put u istoriji madridski tim je sezonu na međunarodnoj sceni završio bez poraza, odnosno sa devet pobeda i četiri remija. Klub sa "Santjaga Bernabeua" stigao je do 15. titule prvaka Evrope, a isto toliko imaju svi engleski klubovi zajedno! Svi Italijani zajedno su skupili 12, Nemci "samo" osam titule, a onda slede Holanđani sa šest.