03.06.2024.

16:11

Foto: Starsportphoto

Sport

Matić želi da vrati asove na Ub! Bivši reprezentativci su prvi na meti Jedinstva!

Uspeo je klub sa Uba nedavno da obezbedi i proslavi plasman u Superligu, ali nema nameru tu da stane. Poznato je da aktuelni prvotimac Olimpika iz Liona finansijski pomaže Jedinstvo, da je okupio krug ljudi koji, uz njegovu podršku, pažljivo vode računa o svemu, a sada su već uveliko počele i pripreme za učešće u elitnom rangu.

Nakon što je u decembru prošle godine iz kopački u trenersko odelo uskočio nekadašnji vezista italijanskih klubova i naš bivši reprezentativac Ivan Radovanović (35), tu izgleda nije kraj iznenađenjima. Na meti Ubljana su dobro poznata imena sportskoj javnosti, sa bogatom internacionalnom karijerom.

Upravo je Nemanja otkrio o kome je tačno reč, a jedan od njih svojevremeno je ostavio dubok trag i u Partizanu.

- Želja mi je da se moj brat Uroš vrati u Jedinstvo, kao i Radosav Petrović. Odrasli su ovde, igrali za ovaj tim duže od mene. Ne znam da li je to realno, ali smo razgovarali. Raća je i dalje pod ugovorom sa APOEL-om, Uroš nije, pa je u njegovom slučaju veća verovatnoća. Kada pričam o njima dvojici, mislim i na to da završe igračke karijere ovde, a kasnije preuzmu funkcije, kako bi podigli klub na viši nivo - objasnio je Matić.

Informer

Uroš i Nemanja Matić

Iskusni vezista je ipak odbio mogućnost da se on penzioniše u dresu Jedinstva, a naveo je i razloge za takvu odluku.

- Ne mogu sebe da vidim kao igrača ovde, jer je neprirodno da kao neko ko odlučujem ko će biti trener, odjednom dođem i igram. Tek ne bih dozvolio da zauzmem mesto nekome za koga planiram da jednog dana bude reprezentativac Srbije. Usavršavam se za trenera, u Engleskoj pohađam kurs za A licencu, ali i dalje sam član Liona, sa kojim imam ugovor do leta 2026. godine - objasnio je Matić.

Informer

Nemanja Matić i Radosav Petrović

On se potom osvrnuo na ambicije, a one nisu nimalo skromne.

- Ne mogu da kažem kako ćemo biti prvi, drugi ili treći, mada za mene plasman u plej-of ne bi predstavljao iznenađenje. Sve ispod petog ili šestog mesta će biti neuspeh. Videćemo kakvi su nam potencijali i kapaciteti, a sigurno će biti pojačanja tamo gde mislimo da su nam potrebna. Ako sam ja krenuo iz Vrela i stigao do Premijer lige, Jedinstvo sa mnom počelo iz četvrtog ranga, a igraće u elitnom, zašto jednog dana ne bi moglo da igra Ligu šampiona? Niko ne može da nam zabrani da sanjamo. Realizacija takve ideje zahteva proces i vreme, ali smo mladi, ima vremena. Plan je da u dogledno vreme izađemo u Evropu - poručio je Matić, a potom priznao da svoje slobodno vreme sve više posvećuje klubu u kojem je ponikao:

Informer

Ivan Radovanović, trener Jedinstva

- U fudbalu sam od pete godine, volim sport i svoje mesto, to me nosi. Supruga nije najsrećnija zbog toga. Ume da mi kaže: "Ti i tvoje Jedinstvo, daj da prošetamo negde". A ja zovem na Ub da vidim šta se dešava, za mene je to uživanje. U inostranstvu ležem i budim se s mišlju da sam u Vrelu, jer mnogo volim svoje selo. Ovde se svi znamo, malo je mesto, a ljubav prema fudbalu je morala kad-tad da se iskoristi.

Informer

Pune tribine na stadionu Jedinstva

Bivši as Benfike, Čelsija, Mančester junajteda i Rena posebno ističe sjajne uslove na Ubu.

- Igraće se ovde utakmice u terminu Lige šampiona. Kada je bio proces licenciranja, morali smo da prijavimo stadion Kolubare u Lazarevcu, ali smo na poslednjoj Skupštini FSS predočili projekat i dobili dozvolu da mečeve Superlige igramo kod kuće. Bez podrške Opštine Ub to ne bismo uspeli. Nismo bili poznati javnosti, ali svima će prijati da gledaju Jedinstvo, jer ćemo na svakoj utakmici imati od 3.000 do 4.000 navijača na tribinama. Moja misija je uspela kada su protiv Smedereva polovinu publike činili deca i žene. Našem fudbalu je potrebno ulepšavanje i poštenje. Bitno je kakvu sliku šaljemo u svet, koje vrednosti cenimo, a dok sam u klubu, Jedinstvo će biti primer - zaključio je Nemanja Matić.