03.06.2024.

19:10

Foto: Fudbalski savez Srbije

Sport

Piksi jasan: Na EURO ne idemo radi turizma, idemo da napravimo nešto!

Reprezentacija Srbije stigla je danas u Beč gde ih u utorak od 20:45 očekuje prva pripremna utakmica pred Evropsko prvenstvo. Rival "orlvima" biće Austrija, a uoči meča koji se igra na stadionu "Ernst Hapel" na konferenciji za medije pojavio se selektor Srbije - Dragan Stojković Piksi. 

- Austrija je jedna kvalitetna i jaka ekipa, vrlo kompaktna. Njihove kvalifikacije i utakmice koje su odigrali do sada su pokazale da se radi o ozbiljnom timu. Zato smo i odabrali Austriju, jer ćemo imati jedan težak i dobar test pred Evropsko prvenstvo. Krasi ih odličan timski duk, kao i individualni kvalitet na visokom nivou. Moram da pomenem igrače kao što su Sabicer, Lajmer, Arnautović, Gregorič… Mogu dosta na Evropskom prvenstvu - rekao je Stojković na startu konferencije. 

Informer

 

Selektor Austrije - Ralf Rangnik, istakao je da njegova reprezentacija želi pobedu iako duel u Beču nema rezultatski značaj pred Evropsko prvenstvo. 

- Mi smo želeli da se oprobamo sa nekom jakom ekipom, svaki dobar i pozitivan rezultat daje dozu samopuzdanja što je jako bitna. Imaju odličan tim, ne zato što je neka kurtoazija, već što su pokazali protiv Turske, Slovačke i Nemačke veliki kvalitet, a i uspeli su da pobede. Oni ne znaju da li je takmičarska ili pripremna utakmica – uvek igraju isto, to je germanski mentalitet. Nadam se da ćemo odigrati dobru utakmicu - jasan je selektor Srbije. 

"Orlovi" su danas postali jači za dva napadača pošto su se nacionalnom timu priključili Luka Jović i Aleksandar Mitrović. Ipak, selektor ističe da pomenuti tandem neće biti u startnoj postavi sutra protiv Austrije. 

- Teško je očekivati da Mitrović bude u startnoj postavi, danas se tek priključio na treninzima i sigurno će sa klupe početi utakmicu, kao i Luka Jović koji se vratio iz Australije. Ne bih želeo da rizikujem… Očekujem Nikolu Milenkovića da nam se priključi, ali i on neće biti u konkurenciji. Svi ostali su spremni i nemamo kadrovskih problema - objašnjava Stojković. 

Informer

 

Za kraj, dotakao se selektor Srbije i činjenice da pred Evropsko prvenstvo vlada manja euforija nego uoči Mundijala u Kataru pre dve godine. 

- Veliko takmičenje predstavlja i veliki izazov, mi ne idemo radi turizma, niti da bi se slikali, već moramo da budemo na ozbiljnom nivou. Što se tiče sistema, ne mogu da govorim o takvim stvarima, razgovaramo i radimo sa igračima na terenu. Ono što budete videli, to će biti ono najbolje. Bitno je da igrači razumeju, da li je to sa trojicom, četvoricom ili sa pet u liniji. Evropsko prvenstvo traži strahovitu fizičku potrošnju i verujem da ćemo biti na tom nivou - podvukao je selektor Srbije.