04.06.2024.

20:47

Foto: Reuters

Sport

Ovo postoji samo u Africi! Igrao bez dozvole 11 godina!

Momak koji je rođen na Balearskim ostrvima igrao je u mlađim selekcijama za Španiju, ali je 2013. odlučio da nastupa za reprezentaciju afričke zemlje iz koje potiču njegovi roditelji. Fudbalski savez Ekvatorijalne Gvineje zatražio je od španskih vlasti da dozvole Nsueu da nastupa za njihovu reprezentaciju, međutim problem je nastao zato što je FIFA odbila taj zahtev, uz obrazloženje da je prekasno za takvu promenu. Nsue je i pored toga nastavio da igra za Ekvatorijalnu Gvineju i to u periodu od čak 11 godina! Iskusni desni bek blistao je na nedavno održanom Kupu afričkih nacija na kojem je bio najbolji strelac sa pet pogodaka.

Epilog ovog slučaja jeste da je igrač kažnjen zabranom igranja za nacionalni tim u periodu od šest meseci, međutim ozbiljne posledice pretrpeće i reprezentacija Ekvatorijalne Gvineje! Naime, popularnim "slonovima" poništene su dve pobede na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. protiv Namibije i Liberije, u kojima je upravo Nsue bio strelac. Emilio Nsue je bio prvak sveta sa mladom reprezentacijom Španije uzrasta do 20 godina 2009, kao i prvak Evrope sa istom selekcijom dve godine kasnije.

Informer

 

Tokom igračke karijere nastupao je za Majorku, Midlzbro i Birmingem, a kratko 2022. godine je igrao u Tuzla sitiju iz Bosne i Hercegovine. Nsue i njegova nacionalna federacija mogu uložiti žalbu na ovu odluku FIFA, prvo Svetskoj fudbalskoj organizaciji, a zatim Sudu za sportsku arbirtražu.

Tagovi: