05.06.2024.

12:01

Foto: Starsportphoto

Sport

Mitrović je odan, a Vlahović najtalentovaniji! Piksi progovorio o napadačima Srbije i EP!

Selektor "orlova"  je u opširnom intervjuu za sajt UEFA govorio o igračkim danima, selekciji Srbije, predstojećem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj (14. jun - 14. jul ) i sjajnim napadačima Dušanu Vlahoviću i Aleksandru Mitroviću.

Informer

Piksija je pomenuti sajt nazvao velikanom Crvene zvezde, podsećajući da je proglašavan "Maradonom Balkana", a jedno od pitanja bilo je vezano za ubitačni napadački tandem Srbije.

- Aleksandar Mitrović je više puta pokazao koliko je odan dresu Srbije. Tu istu privrženost pokazuje i klubovima za koje igra. On je momak kome možete verovati i to je važan kvalitet. To su prilično velike stvari jer napadači ponekad mogu biti prilično sebični. Sa druge strane, Dušan Vlahović je, po meni, jedan od najtalentovanijih napadača u Evropi, a još je veoma mlad. Ono što je postigao u poslednje dve-tri godine, kada je napravio iskorak i potpisao za klub kao što je Juventus, rezultat je njegove velike posvećenosti i golova koje je postigao. Kao osoba on je veoma skroman momak, što je veoma važno. Sviđa mi se njegov karakter i volim koliko je odan - rekao je Dragan Stojković.

Podsećaju iz UEFA da je Piksi bio kapiten jugoslovenskog tima koji se takmičio na EURO 2000, a da je 2021. godine preuzeo reprezentaciju nakon što je radio u Japanu i Kini.

Pošto je doveo Srbiju do prvog Evropskog prvenstva otkako je nezavisna nacija, Stojković je istakao da se raduje što će biti u prilici da vidi šta njegovi igrači mogu da urade u Nemačkoj.

- Postigli nešto veliko! Bilo je mnogo propuštenih prilika u kvalifikacijama u prošlosti, ali ovo je cilj koji sam sebi postavio kao selektoru i drago mi je da je ispunjen. Bilo je prilično... Ne bih rekao dramatično, ali prilično teško putovanje. Put do uspeha nikada nije lak. Ali, u ovom trenutku za srpski fudbal, za našu zemlju, naciju i navijače i sve koji vole ovu igru – mislim da su kvalifikacije same po sebi bile veliki korak napred i dostignuće - iskren je Stojković.

Informer

Svestan je Dragan Stojković koliko njegovi zemljaci vole fudbal.

- Fudbal je definitivno sport broj jedan u Srbiji. Srbija je zemlja koja voli svoje sportiste, što smo mnogo puta do sada dokazali kada su u pitanju svi sportovi. Svi ovde vole fudbal, i to je najpopularniji sport u državi - uverava Piksi.

Informer

Stojkovićeva ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu je velika kao prvog dana.

- Voleo sam fudbal, a volim ga i dan danas. Šta da kažem o sebi kao fudbaleru? Mnogo sam voleo da treniram i bio sam vredan igrač. Uspeh sam postigao vrednim radom, imao sam profesionalan stav. Kao igrač, nosio sam dres broj 10. Tada su igrači koji su ga nosili bili majstori fudbala. I danas majica sa tim brojem ima svoju važnost. Bio sam zaljubljen u dres sa tim brojem i bilo mi je posebno zadovoljstvo da ga nosim.

Informer

Ne samo da je naša reprezentacija pre 24 godine  bila učesnik završnog turnira tada, već je igrala i nokaut fazu u kojoj se doduše nije proslavila. Holandija nas je tada zaustavila sa ubedljivih 6:1 nakon slavlja protiv Norveške, remija sa Slovenijom i poraza u grupnoj fazi od Španije, a Piksi se seća svega kao da je juče bilo.

- Imali smo kvalitetnu generaciju igrača. Uspeli smo tada da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, što je, samo po sebi, najvažnije. Cilj svake reprezentacije je učešće na finalnom turniru. Očigledno su morali da čekaju da ponovo odvedem Srbiju na Evropsko prvenstvo posle toliko godina. Šalim se, ali činjenica je da sam tada bio kapiten reprezentacije i vođa tima na terenu. Sada, posle više od dve decenije, imam zadatak i privilegiju da kao selektor vodim reprezentaciju Srbije na Evropsko prvenstvo i drago mi je. Veliko mi je zadovoljstvo što sam učestvovao na kontinentalnoj smotri kao igrač, a sada ponovo kao selektor. To je zaista veliko dostignuće - zaključio je Dragan Stojković.