06.06.2024.

06:20

Foto: Starsportphoto

Sport

Na današnji dan: Milijaš sa "kreča" rešio Austrijance (FOTO/VIDEO)

Izabranici tadašnjeg selektora Radomira Antića dočekali su rivala na punoj "Marakani", pred 50.000 navijača, jedini gol postigao je Nenad Milijaš iz penala u sedmom minutu. 

"Orlovi" su odigrali verovatno jedan od najslabijih mečeva u tadašnjem delu kvalifikacija, ali su ipak uspeli da ostvare važan trijumf, peti u kvalifikacijama i približe se odlasku na Mundijal u Južnoj Africi. 

Informer

 

Austrija je u Beograd došla sa namerom da osvoji tri boda, čime bi ostala u igri za plasmana na svetsku smotru, pa su od prvog minuta zaigrali agresivno i napadački. Gosti su već u prvom minutu ozbiljno zapretili, kada je zaspala odbrana Srbije, a Majerhofer izašao sam ispred golmana Stojkovića, ali je loše šutirao. Samo tri minuta kasnije, Austrijanci su zapretili u udarcem sa distance.

U jeku inicijative gostiju naš tim je stigao do vođstva. Čuvar mreže Austrijanaca oborio je Lazovića u skom kaznenom prostoru, pa je sudija bez dileme pokazao na belu tačku. Siguran sa 11 metara bio je Milijaš za slavlje domaćih navijača. Rano vođstvo "orlovima" je ulilo dodatno samopouzdanje, zaigrali su mnogo bolje u nastavku i stvarali šanse, ali je do poluvremena rezultat ostao nepromenjen. 

Informer

 

Nastavak utakmice doneo je potpuno ofanzivu Austrijanaca, pa je naša odbrana bila na velikim mukama u uvodnih deset minuta drugog poluvremena. Ipak, odličnim intervencijama iskazali su se Ivica Dragutinović i Bane Ivanović i odbili nalet rivala. 

Informer

 

Antićevi izabranici imali su dve odlične prilike da možda i reše utakmicu u svoju korist i ne strepe do kraja. Prvo je pokušaj Jovanovića glavom u 69. minutu završio pored gola, da bi minut kasnije šansu propustio i Pantelić sa desetak metara. 

Informer

 

Završnicu meča ponovo su obeležili gosti, koji su krenuli na sve ili ništa. U 77. minutu sreća je pogledala "orlove", kada je Mark Janko sa nekih 25 metara šutirao, ali je prečka zaustavila njegov pokušaj. Uspeo je naš tim do kraja da izdrži sve nalete rivala, sačuva svoj gol i osvoji tri važna boda u pohodu na Mundijal.