06.06.2024.

07:15

Foto: EPA

Sport

Maradona je izgubio Zlatnu loptu na partiji pokera? Sud zabranio da se proda

Maradonine ćerke tvrde da je Zlatna lopta vlasništvo porodice preminulog fudbalera te da ne može da se proda na aukciji. ​Sud u Nanteru je odlučio da aukcija može da se održi po planu, ali je advokat Maradoninih naslednika uložio žalbu. Aukcija je trebalo da se održi u četvrtak, a novi datum tek treba da bude određen.

"Maradona je uvek izazivao strasti i to se nastavlja uprkos presudi u četvrtak, koju pozdravljamo i kojom je odbačen zahtev naslednika za zabranu aukcije. Naša misija je da organizujemo aukciju u najboljim mogućim uslovima, kako za našeg prodavca, tako i za kupce“, naveo je Maksimilijan Agit, predstavnik aukcijske kuće, u saopštenju.

Informer

Maradona je taj trofej dobio na ceremoniji u kabareu Lido na Jelisejskim poljima 1986. godine. Argentinac, koji je 2020. umro u 60. godini, dobio je 1986. godine Zlatnu loptu, trofej za najboljeg igrača na Mundijalu, na kome je predvodio reprezentaciju Argentine do pobede 3:2 protiv Zapadne Nemačke u finalu u Meksiko sitiju. Legendarne su bile sve Maradonine utakmice sa pomenutog šampionata a posebno meč protiv Engleske na kom je jedan gol postigao kako je sam rekao "Božjom rukom", ali i "Gol veka“ kada je solo prodorom predriblovao praktično sve protivnike, u pobedi 2:1 protiv Engleske u četvrtfinalu.

Trofej je kasnije nestao i oko toga su kružile razne glasine. Neki su pričali da ga je Maradona izgubio na partiji pokera ili da ga je prodao da bi platio dugove. Pričalo se i da ga je Maradona čuvao u banci u Napulju, koju su opljačkali lokalni gangsteri 1989. godine, kada je igrao za Napoli. Maradonini naslednici veruju da je ukraden iz banke.