06.06.2024.

23:32

Foto: EPA Images

Sport

Konačna odluka! VAR ipak ostaje u Premijer ligi, niko nije stao uz Vulverhempton!

Naime, inicijativu za ukidanje tehnologije pokrenuli su upravo "vukovi" još u maju, nezadovoljni sudijskim odlukama. Za usvajanje ovog predloga bilo je potrebno 14 od 20 glasova premijerligaških klubova, ali jedino je ovaj klub bio za ukidanje VAR-a.

Kako se navodi, Premijer liga je saopštila da će biti "zadržana granica visokog praga" za zvaničnike VAR-a da intervenišu zbog subjektivnih odluka na terenu.

"Kao deo temeljnih diskusija na našoj godišnjoj skupštini, dogovoreno je da "PGMOL", Premijer liga i klubovi imaju važnu ulogu u poboljšanju VAR sistema, njegove primene i reputacije. Kao deo tekućeg rada na poboljšanju VAR-a, imamo i šest ključnih oblasti", istakli su u saopštenju rukovodioci Premijer lige.

Tih šest tačaka poboljšanja su održavanje visokog praga za VAR intervenciju, smanjenje kašnjenja u igri, a to će se dogoditi uvođenjem poluautomatskog ofsajda (SAOT), bolje informisanje navijača oko donošenja odluke, najavu sudije posle promene odluke, implementacija VAR obuke, transparenntnost i komunikacija sa VAR-om, kamapanja za navijače i edukacija oko ovog sistema.

Osim toga, odlučeno je da će poluautomatska ofsajd tehnologija biti uvedena na jesen ove godine, ali nije precizno rečeno da li će postojati od prvog kola tamošnje lige ili će se implementirati tokom prvog dela sezone 2024/25.