07.06.2024.

16:38

Foto: Starsportphoto

Sport

Vojvodina hoće dvojicu bonus igrača u Superligi, Pazar bi da ukine pravilo

Reč je pravilu koje postoji nekoliko sezona, ali u različitim varijacijama. Poslednje sezone svaka ekipa morala je da ima jednog igrača starosti do 21 godine na terenu svih 90 minuta. Dakle, ako jedan izađe, drugi je morao da uđe.

Vojvodina sada traži od Saveza da promeni pravilo i da na terenu u svakom momentu moraju da budu dvojica bonus igrača. U sezoni pred nama u tu kategoriju spadaće svi igrači rođeni nakon 1. januara 2002. godine. 

Informer

Iz Vojvodine su izneli javno svoj stav, koji je potpisao predsednik kluba Dragoljub Zbiljić.

"U ime FK Vojvodina i svoje lično ime apelujem na sve kluboven Superlige Srbije da se u najkraćem roku dosadašnje pravilo od jednog bonus igrača promeni i da u Superligi već od sezone 2024/2025 budu minimum dvojica igrača mlađa od 21 godine. Smatram da smo svi u obavezi da štitimo interese srpskog fudbala na način da mladi igrači dobiju više vremena i prostora za napredak" naveo je Zbiljić u obrazloženju. 

Sa druge strane, Pazarci smatraju da godine ne bi trebalo da određuju koliko će ko provesti na terenu, već da sastav tima zavisi od kvaliteta igrača.

"Zalažemo se za ukidanje pravila o bonus igračima. Primera radi, igrač koji je rođen u decembru 2002. godine i igrač rođen u januaru 2003. godine ne bi trebalo da budu različito tretirani zbog nekoliko meseci razlike. Kvalitet igrača trebalo bi da bude jedini kriterijum za njihov angažman na terenu, a ne propozicije koje ograničavaju mogućnosti nešto starijih, ali kvalitetnijih fudbalera", ističu Pazarci. 

Informer

Biće polemike o ovom pravilu, jer nema sumnje da klubovi nisu usaglašeni u stavu. Nezvanično se može čuti da je i Crvena zvezda za povećanje broja igrača koji zadovoljavaju ovo pravilo.