07.06.2024.

22:27

Foto: EPA

Sport

Skandal na konferenciji Švajcaraca! Selektora pitali: Da li je reprezentacija napokon dovoljno albanska!?

Većina reprezentacija polako privodi kraju pripreme za Evropsko prvenstvo. Naš nacionalni tim sutra ukršta koplja sa Švedskom, a u istom terminu poslednju utakmicu pred odlazak u Nemačku igraće i selekcija Švajcarske. Na konferenciji za medije uoči duela sa Austrijom pojavio se selektor Jurat Jakin, ali se pred novinarima nije dobro proveo. 

Naime, među predstavnicima medija našao se i švajcarski stend-ap komičar - Jozo Britka. Kada je došao na red da postavi pitanje, Britka je Jakina potpuno šokirao. 

- Da li je švajcarska napokon dovoljno albanska? - pitao je Britka selektora Jakina. 

Nakon nekoliko sekundi šoka, Murat Jakin se nasmejao i odgovorio. 

- Albanski jezik će u jednom momentu postati peti nacionalni jezik u Švajcarskoj. Ne pravim razlike po tom pitanju, ja sam odrastao u sredini sa različitim nacionalnostima. U sadašnjoj generaciji imamo dobre igrače koji dolaze iz Albanije i tzv. Kosova - rekao je Murat Jakin. 

Informer

 

Naravno, pitanje Joza Britke potpuno je na mestu budući da švajcarski nacionalni tim čimi nekoliko Albanaca. Pored standardnih Granita Džake i Đerdana Šaćirija, sada su tu Ardon Jašari i Andi Zećiri. Uz to, četa Murata Jakina više podseća na legiju stranaca nego na nacionalni tim. 

Među reprezentativcima su još Jan Mvogo, Rikardo Rodrigez, Leonidas Stergiu, Vincent Sijero, Denis Zakarija, Zeki Amduni, Kvadvo Dua, Bril Embolo, Dan Ndoje, Noa Okafor i Ruben Vargas. Poimence, jasno je svima da se ne radi o Švajcarcima.