08.06.2024.

19:55

Foto: Starsportphoto©

Sport

Ovo je prava Srbija! "Orlovi" u generalnoj probi pred EURO pregazili Švedsku! (VIDEO)

Prethodne godine donele su, žarognski rečeno, mnogo loženja pred nastup Srbije na velikom takmičenju. Pred Evropsko prvenstvo situacija je bila nešto drugačija budući da četa Dragana Stojkovića Piksija nije briljirala u kvalifikacijama, ali ni tokom priprema za kontinentalnu smotru. Ipak, sve bi moglo da se promeni nakon večerašnje spektakularne partije u Švedskoj! 

Selekcija Srbije do nogu je potukla Švedsku na oproštaju Zlatana Ibrahimović - 3:0. Nakon dugo vremena odbrana je uspela da odoli naletima rivala, "orlovi" su dobili i neophodnu dozu samopouzdanja pred Evropsko prvenstvo te će, bez dileme, u dobrom raspoloženju krenuti put Nemačke. 

Informer

 

Za raliku od meča protiv Austrije, selektor Srbije ovoga puta nije želeo da improvizuje. "Orlovi" su zaigrali u dobro poznatom sistemu sa trojicom u poslednjoj liniji, a defanzivni bedem pred golom Predraga Rajkovića činili su Stojić, Mlineković i Pavlović. 

Iako je Švedska na startu utakmice delovala daleko raspoloženije, odbrana Srbije ostavila je dobar utisak i položila na ispitu. Milenković se izuzetno snašao na poziciji centralnog štopera i na pravi način pokrivao rupe na svojoj polovini. 

Kako je utakmica u Solni odmicala "orlovi" su delovali sve motivisanije. Lukić je na desnoj strani pravio višak zajedno sa Andrijom Živkovićem, ali ofanzivac PAOK-a u dva navrata nije uspeo da pošalje dobar centaršut. Treći pokušaj bio je pravi... Živković je poslao sjajnu loptu na drugu stativu gde je sam ostao Sergej Milinković Savić i glavom matirao Olsona za 1:0. 

Ritam je značajno opao kako se bližio kraj prvog poluvremena. Srbija je diktirala ritam, imala loptu u svojim nogama i nije dozvolila Šveđanima da zaprete Rajkoviću. Jedini pokušaj vredan pomena imao je Dejan Kuluševski, ali je tada golman "orlova" dobro reagovao i sačuvao svoju mrežu. 

Senku na dobru utakmicu krajem prvog dela igre bacio je Dejan Kuluševski. Švedski reprezentativac je nakon duela sa Strahinjom Pavlovićem u padu petom po glavi šutnuo štopera "orlova" i tom prilikom mu razbio nos. Na svu sreću nije reč o težoj povredi. 

Na startu drugog poluvremena ponovo je Švedska imala inicijativu, a ulaskom Aleksandera Isaka srpska odbrana bila je na velikim mukama. Ipak, ritam Skandinavaca potpuno je razbio Aleksandar Mitrović u 60. minutu kada je na spektakualran načim potvrdio dobru golgetersku formu. 

Dušan Vlahović je izdržao nalete dva rivala na sredini terena, uspeo da se okrene i loptu pošalje u prostor do Mladenovića. Bek Panatinaikosa gađao je Mitrovića u srcu kaznenog prostora, a snažni napadač je iz teške pozicije uspeo da matira Olsona 2:0. 

Odmah nakon gola selektor Stojković rešio je da promeša sastav, na teren je poslao Filipa Kostića i Dušana Tadića, a van igre su izašli asistent i strelac drugog gola - Mitrović i Mladenović. 

Želeli su Šveđani da ublaže poraz pred svojim navijačima, svim silama je domaćin krenuo napred, a to je ostavilo mnogo prostora za brze kontre Srbije. Jednu takvu u 67. minutu nije uspeo da iskoristi Dušan Vlahović, ali 100 sekundi kasnije Dušan Tadić - jeste. 

Informer

 

Kontru Srbije po levom boku povukao je Filip Kostić, sjurio se bek Juventusa u kazneni prostor Švedske i pokušao da matira Olsona. Dobro je reagovao golman domaćeg sastava, ali se lopta odbila tačno na nogu Tadiću koji je snažnim udarcem umalo pocepao mrežu i uvećao prednost "orlova" na 3:0. 

Budući da je pobeda pred EURO već bila obezbeđenja, Dragan Stojković rešio je da šansu ukaže još nekim igračima. Još minuta u nacionalnom timu dobili su Veljko Birmančević i Luka Jović, a stiče se utisak da je vezista Sparte posebno motivisan kada obuče dres Srbije. Birmančević je protiv Austrije i Švedske pokazao da bi mogao da bude skriveni adut "orlova" na predstojećem Evropskom prvenstvu.