08.06.2024.

23:10

Foto: EPA

Sport

Čelsi prodao klupski hotel i ispeglao finansijski fer-plej, klubovi Premijer lige se odmah pobunili!

Suočavao se Čelsi tokom poslednjih meseci sa ozbiljnim problemima usped kršenja finansijskog fer-pleja. Ipak, londonski "plavci" pronašli su rupu u zakonu uz pomoć koje mogu da pokriju minus. Čelnici kluba prodali su dva hotela suvlasničkoj kompaniji za tačno 76.500.000 funti i popunili rupe nakon velikih ulaznih transfera. 

Budući da je Premijer liga tokom poslednje sezone bila vrlo rigorozna i čak tri puta oduzimala bodove klubovima zbog kršenja finansijskog fer-pleja, čelnici platežno slabijih ekipa rešili su da zatreže promene. Na jučerašnjem glasanju za ukidanje VAR-a, jedna od tema bila je i promena zakona na osnovu kog klubovi mogu da "peglaju" finansijski fer-plej. 

Naime, revoltirani odlukama Premijer lige, klubovi iz takmičenja predložili su da prodaja imovine ne može da pokriva minuse u kasi. Predlog je dat na glasanje, ali je samo 11 od potrebnih 14 predstavnika glasalo "za". Ostatak je bio protiv, te predlog nije usvojen. 

Bio je to drugi pokušaj da Premijer liga promeni pravilnik, ali ni ovoga puta nije uspelo. 

"The Athletic" prenosi da je ovo bio samo početak borbe budući da će se klubovi vrlo brzo ponovo osmeliti da promenu predlože ponovo.