10.06.2024.

05:32

Foto: Reuters/EPA

Sport

Lane zapalio Srbiju pred EURO! Englezi? I Portugalci su bili favoriti, pa smo ih nadigrali

"Orlovi" se na evropsku fudbalski scenu vraćaju posle 24 godine posta, u grupi su sa Slovenijom, Danskom i Engleskom, koja će nema 16. juna (21.00) poželeti dobrodošlicu posle dugog posta. Nema navijača koji se ne pribojava prve utakmice na šampionatu Starog kontinenta, ali ne sumnjamo da će posle reči Milana Jovanovića dobiti nalet samopouzdanja.

Englezi su izmučeni 

- Prvi meč - najteži. Pitanje je šta je bolje, da je, kao što jeste, prva ili da je treća utakmica u grupi. Englezima neće biti lako. Da li su favoriti? Jesu! Ali, bili su i Portugalci protiv nas u Lisabonu i bili su nadigrani. Može da se desi da iz uloge totalnog autsajdera, kada smo otpisani, pružimo najviše. To je nama svojstveno. Takve utakmice svakoga motivišu. Drugo, igrači Engleske su izmučeni do krajnjih granica, svi su igrali do pre nekoliko dana u Premijer ligi, Ligi šampiona, veliki broj utakmica su odigrali. Praktično bez odmora dolaze u reprezentaciju. Ispražnjeni su. Uvek su imali potencijal i javnost ih je videla kao dostojne favorite. Ali, više puta su razočarali nego što su oduševili. Objektivno, imaju sjajne igrače, koji igraju u najboljim klubovima, tim... Ali, imamo i mi odlične fudbalere. Imamo napadački trio najbolji u Evropi, možda nisu individualno najbolji u Evropi, ali trio... Nema niko bolji - kaže za Informer.rs Milan Jovanović.

Veruje u Piksija

Bezrezervno veruje u svaku odluku selektora Dragana Stojkovića.

- Mislim da ima veoma dobar uvid u formu i kvalitet igrača, napravili smo konačno kontinuitet na selektorskoj klupi. Nemamo mi sad kontigent igrača od nekoliko desetina, to se već zna na koga u ovom momentu može da se računa. Nadam se samo da će nam zdravstveni bilten biti pozitivan i naklonjen fakor sreće kada se radi o povredama. Da ne dođe do nekih problema sa kojima smo se suočili na prošlom Svetskom prvenstvu.  Mislim da nas je to u jednoj meri sprečilo  da se pokažem u najboljem svetlu. 

Informer

Moramo da budemo objektivni pred početak takmičenja, ne smemo da se zanosimo i maštamo o nerealnim rezultatima, poručuje bivši napadač.

- Iskreno, mi ne pripadao društvu reprezentacija koje se tretiraju kao favoriti za osvajanje nekog velikog takmičenja. Po kvalitetu smo u nekom drugom krugu. Siguran sam da možemo da igramo kvalitetan fudbal, da se nosimo sa najboljima, samo je pitanje okolnosti i kontinuiteta, a to je ono što nam fali već decenijama. Mi bljesnemo, pokažemo da imamo potencijal, ali se slabo potvrđujemo u kontinuitetu. Ne treba ni hraniti narativ da ne očekujemo ništa i da nije problem ako izgubimo. Ajde da gledamo pozitivne stvari. Ne da budemo sanjari ili lažni optimisti. Ali, pozivno je to što smo se plasirali drugi put na veliko takmičenje. Ajde da nam to bude referetna tačka, a posle idemo utakmicu po utakmkci. Imamo li šanse? Imamo!

Morali smo po svim parametrima i kvalitetu i ranije da igramo na Evropskom prvenstvu, ne da čekamo 24 godine.

- Ako se pažljivo analizira od kojih reprezentacija smo ispadali u kvalifikacijama... To su ekipe koje su daleko od našeg renomea. Samo smo krivi za loš rezultat. Mogao bih da kažem i debakl ako se uzme u obzir da je i moja generacija propustila priliku pored Estonije, Finske ili Poljske... Zašto? Da znamo mi bismo našli lek. U fudbalu se uvek trudimo da previše pojednostavljujemo stvari. Postoji mnogo parametara koji na kraju odluče o ishodu. Pre svega pojedinačni kvalitet, pa timski, ponekad faktor sreće mora da bude naklonjen, da se neke šanse iskoriste, da se neka utakmica privede kraju sa manje stresa. Nekada nam je nedostajalo iskustvo, nekad smo imali veliki broj povređenih igrača, nekad je bila loša atmosfera... U jednom smo sigurno majstori. Da se uvek pokažemo u lošijem svetlu nego što možemo. To je dominantan utisak. 

Važan kontinuitet

Pamte navijači gol Laneta Jovanoviča i pobedu protiv Nemačke (1:0) na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Ne pobeđuju se Nemci svaki dan i to na Mundijalu, a Lane kaže da bi to trebalo češće da radimo. 

- Nama pobede protiv velikih reprezentacija kao što su Portugal ili Nemačka bi trebalo da budu navika. Ako možemo da gubimo često mogli bismo bar ponekad da pobedimo, češće nego do sada. Barem učešća na velikim takmičenjima da imamo, kontinuirano prisutnost. To bi trebalo da bude adekvatno kvalitetu koji posedujemo.

Jovanović je oduševljen što je Stojković dobio šansu da vodi reprezentaciju na dva velika takmičenja.

- Pozivno je što smo dva ciklusa vezali sa istim selektorom. Što smo sad imali više mudrosti da ne ponavljamo greške iz prošlosti, kada smo menjali selektore koji su nas odvodili na velika takmičenja, kada smo pravili lošu atmosferu na nama svojstven način iz bizarnih razloga, kada smo se bavili svakakvim trivijalnostima, a najmanje fudbalom. To je nepredak i psihološki, da smo prevazišli loše iskustvo iz prošlosti i da smo doneli dobru odluku, da damo jednom čoveku šansu da u kontinuitetu stvori atmosferu, tim, da sprovede svoje ideje i od igrača izvuče maksimum. 

Informer

Plasman na EURO je uspeh

Bivši reprezentativac naše zemlje ne želi na igrače da stavlja dodatni pritisak pred prvenstvo. Iako nismo briljirali u kvalifikacijama nakon Mundijala u Kataru, van svake pameti je reći da odlazak u Nemačku nije uspeh. 

- Mogu da se složim delimično da utisak u kvalifikacijama nije bio ubedljiv ili dobar kao za prošlo Svetsko prvenstvo sa istim igračima. Međutim, ono što je pozitivno je da smo uz nešto povoljnije uslove za kvalifikovanje, umesto 16 idu 24 ekipe, mi to iskoristili i plasirali se, nismo kiksnuli. Ovo je drugo vezano takmičenje. Ovakav uspeh nismo postigli više od dve decenije. To je uspeh. Moramo i mi, javnost, navijači, mi bivši igrači, o pozivnim stvarima da pričamo, da ih apostrofiramo. Trudim se da budem izuzetno objektivan. Nije ni počelo prvenstvo, zašto već sad razmišljati što bi to moglo loše da krene. Bili smo ranije preterano veliki optimisti kada su u pitanju očekivanja reprezentacije. Često smo bili preambiciozni, imali smo neadekvatna očekivanja, da budemo u krugu najboljih. Sad idemo u drugu krajnost. Od jednog uspeha se trudimo da to relativizujemo do nivoa da ne valja ništa. Ja kao bivši reprzentativac, kolega, navijač, ponosan sam na reprezentaciju, selektora. Ovo doživljavam kao uspeh i ne razmišljam šta će se desiti. Desiće se što mora. Ali, bolje je da smo tamo, nego da nas nema.

Možemo sve da pobedimo

Englezi su sila, a Srbije će šansu za eventualni prolazak u drugi krug tražiti protiv Slovenije i Danske. Možemo da pobedimo jedne i druge, ali Jovanović podseća da smo skloni potcenjivaju protivnika, što ne sme da nam se desi u Nemačkoj.

- Ne volim da pričam o taktici, jer nisam trener, to nije korektno. Mogu da dam opšti utisak na osnovu isksustva i znanja. Takođe, ima još jedna opasna stvar, javnost ne bi trebalo da se bavi načinom kako reprezentacija treba da dođe do rezultata. Nekad mi se čini, da nam sad ponude da kao Grci budemo prvaci Evrope, neki bi rekli "šta će nam, to je dosadno". Šta mi hoćemo? To jeste poenta u fudbalu, da nekad taktički igraš kako moraš da bismo došli do cilja. Postoje utakmice u našoj istoriji na velikim takmičenjima kada smo suflirali selektorima kako treba da igramo, pa smo primili ne jedan, dva, nego pet, šest golova. Selektor ima stručni štab i praviće procenu na osnovu sopstvenog potencijala i snage protivnika, da izvuče što veću korist i manju štetu. Verujem da u napadu možemo da napravimo promblem svima. Možemo da pobedimo Sloveniju i Dansku. Ako smo Portugal na onakav način, možemo svakoga. Da li ćemo? Nisam siguran. Kada pričamo da li e neka nacija fudbalska ili ne, mi nikad nismo bili prvaci Evrope, a Danci jesu. Mnogo potcenjujemo. Danci su i posle toga igrali u završnici velikih takmičenja, mi nismo izašli iz grupe. Mislim da će utakmice biti teške bez obzira na to ko nam je protivnik. Svi će sa motivom i taktikom probati da nam naprave probleme. 

Informer

Nisam prorok

Jovanović ne želi da se bavi prognozama dokle može naša reprezentacija, ali mu je jedna stvar izuzetno bitna.

- Bio bih zadovoljan da dostojno predstavljamo svoju zemlju. Možemo da prođemo grupu kao što možemo svakoga da pobedimo. Da li ćemo, ne znam, nisam prorok, ali ni neki kladioničar. Nisam hazarder, gledam logično šta može da se desi. To je ozbiljno takmičenje nadam se da smo i mi ozbiljni da bar dostojno predstavljamo Srbiju. 

Francuzi su među glavnim favoritima, dok je prošao zenit komšijama Hrvatima.

- Francuzi igraju fenomenalno godinama, možda su i Englezi uz njih favoriti. Hrvati su imali zenit sa Modrićem i Perišićem, koji je uz Modrića rame uz rame najbolji igrač Hrvatske u istoriji. Dobro biram reči. Kako je on igrao, kojim reprezetacijama je davao golove, važne golove... To je čudo kako je igrao. Pa Rakitić, Mandžukić... Prošao je zenit, mada su nas iznenadili i na ovom Svetskom prvenstvu kad su ispali u polufinalu. Nisam očekivao iskreno.

Evropsko prvenstvo koje se održava u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula je prvo na kojem će naša reprezentacija učestvovati posle 24 godine. Orlovi su u grupi C u kojoj su Engleska, Slovenija i Danska. Prvi meč naš tim igra 16. juna protiv Engleske (21.00), potom 20. juna igra u Minhenu protiv Slovenije (15.00), a pet dana kasnije protiv Danske (21.00).