10.06.2024.

07:02

Foto: EPA

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najuspešnijih trenera u istoriji fudbala!

Slavni Italijan smatra se jednim od najvećih fudbalskih trenera svih vremena. Njegova uspešna karijera krunisana je rekordnim brojem osvojenih trofeja, uključujući pet titula Lige šampiona (sa Milanom i Real Madridom), čime je postao najuspešniji strateg u istoriji najjačeg klupskog takmičenja.

Anćeloti je rođen 10. juna 1959. godine u malom gradiću Ređolu, u okrugu Ređo Emilija. Ponikao je u lokalnom klubu, a potom prošao omladinsku školu Parme. Za prvi tim "mlekadžija" debitovao je još kao tinejdžer, a skupio je ukupno 55 nastupa i dao 13 golova.

To mu je donelo transfer u Romu, gde je proveo osam sezona i ostavio dubok trag, osvojivši Skudeto 1983. godine, uz četiri trofeja Kupa. Igrao je na poziciji centralnog veziste, a najveće uspehe doživeo je za pet godina u dresu Milana, gde je dva puta bio prvak Evrope, dok je sa reprezentacijom Italije bio treći na Mundijalu 1990.

Upravo je kao pomoćnik u stučnom štabu "azura" počeo trenersku karijeru. Kasnije je samostalno vodio Ređinu, Parmu, Juventus, Milan, Čelsi, Pariz Sen Žermen, Real Madrid, Bajern, Napoli i Everton, da bi se 2021. vratio na klupu "kraljevskog kluba".

Informer

Karlo Anćeloti

Sa "roso-nerima" je uradio isto ono što je i kao igrač - osvojio je dva puta Ligu šampiona 2003. i 2007, dok je prethodno Juventusu doneo Intertoto kup 1999.

Sa Čelsijem je pokorio Premijer ligu 2010, uz trofeje FA kupa i Komjuniti šilda, a titule prvaka države osvajao je i sa PSŽ-om u Francuskoj i Bajernom u Nemačkoj. Dakle, jedini je strateg koji je šampionske pehare podizao u svih pet najjačih evropskih liga (Engleska, Italija, Španija, Francuska, Nemačka).

Ipak, ono što je don Karlo učinio u drugom mandatu na "Santjago Bernabeu" posebno će se prepričavati. Brojke nikad ne lažu - dve titule prvaka Evrope, trofej klupskog prvaka sveta, jedan Superkup Evrope, dva puta šampion Španije, jedan pehar Kupa Kralja i dva Superkupa Španije. Za anale!