13.06.2024.

07:00

Foto: Foto: Zoran Sinko

Sport

Poučen iskustvom iz Nemačke! Duljaj savetuje: Reprezentacija najbolje igra kada ne maštamo mnogo!

Čuveni defanzivni vezista, koji je za našu reprezentaciju odigrao 47 utakmica, veruje da srpski fudbaleri imaju šta da pokažu na predstojećem Evropskom prvenstvu (od 14. juna do 14. jula), gde će se u grupi C nadmetati sa Engleskom, Danskom i Slovenijom.

Doskorašnji trener Partizana analizirao je naše rivale, prokomentarisao je izbor igrača selektora Dragana Stojkovića Piksija, izneo svoja očekivanja od ekipe i pojedinaca, ali i prisetio se ličnog iskustva sa Svetskog prvenstva 2006. u Nemačkoj.

* Šta Srbija može da uradi na kontinentalnom takmičenju, na kom nas nije bilo pune 24 godine?

- Znam da uvek svi govorimo "dajte samo da prođemo grupu". To se smatra kao veliki uspeh, ali moramo da budemo obazrivi. Manje priče, neka momci igraju svoju igru, kvalitet imaju, pa ćemo da vidimo dokle će da doguraju. Jedno je sigurno - svi koji su se plasirali na EP tu su s razlogom i to znači da nema lakih protivnika. Mi zato treba da ostanemo skromni i da budemo mirni u glavi.

Informer

Srpski fudbaleri

* Kakva su vaša sećanja na onaj Mundijal od pre 18 godina, koji je bio takođe u Nemačkoj? Očekivanja su tada bila velika, a vratili smo se pognutih glava.

- Otišli smo tada na turnir sa samo jednim primljenim golom u kvalifikacijama, a vratili smo se svi već znaju kako. Kakve su nas samo okolnosti pratile... Maltene nam se pola tima povredilo, ostali smo i bez najboljeg igrača u tom momentu Nemanje Vidića. Zato, pre svega, želim da sada budu svi zdravi. I sjajno je što nema neke velike euforije, već ekipa može da radi spokojno, u tišini. Čim mi krenemo da nešto maštamo, onda mediji i navijači počnu da nabijaju dodatni pritisak, a na kraju se to uglavnom završi neslavno.

Informer

Igor Duljaj na Mundijalu 2006. u Nemačkoj

* Kako ocenjujete protivnike u našoj grupi? Sa svima smo imali loša iskustva u prošlosti.

- Ma, s kim god da smo u grupi, bilo bi nam teško. Nama će najteže biti protiv Slovenaca, u to budite sigurni, a najlakše protiv Engleza, zbog mnogih stvari koje taj meč donosi sa sobom. Ne treba da gledamo na ono što je bilo u prošlosti. To što su Danci na minulom EP stigli do polufinala ili što su nas dobili u prijateljskom duelu sa 3:0, sada ne mora ama baš ništa da znači. Samo hrabro sa svakim.

* Koji segmenti bi mogli da budu presudni? Da li je to psihološka priprema, taktika, umor glavnih igrača...?

- Važno je znati koji su to igrači sa najvećim brojem utakmica u nogama, da li su standardni u svojim klubovima, jer oni onda praktično ne jure formu. Već su u ritmu, nema potrebe za nekom velikom pripremom, tako da će možda analiza i taktička priprema biti najvažniji deo. Više volim kada se baziramo na sopstvenu igru, želim da tipujem na naše momke i njihov kvalitet.

Informer

Igor Duljaj

* Od kog igrača očekujete da nosi igru "orlova" i da možda zablista na ovom EP?

- Dobro je poznato ko vodi glavnu reč i nastupa u najjačim evropskim ligama. To su Vlahović, Milenković, Tadić, Kostić... Mitrović i Sergej su u Saudijskoj Arabiji, ali su imali jako dobre sezone. Biće interesantno videti za koga će se selektor opredeliti kada bude morao da bira između igrača na nekim pozicijama. Biće mu baš nezgodno.

* A, šta ćemo sa odbranom? Mnogi se slažu sa konstatacijom da nam je poslednja linija najslabiji deo tima.

- Uh, odlično znam kako je kada se često primaju golovi. Stalno govorim da odbrana kreće od napadača, a ako jedan zakaže u toj mašineriji... Nije bilo nešto mnogo vremena za uigravanje, ali srpski igrači se već dobro poznaju. Nadam se da su izvukli pouke iz prethodnih mečeva, da će obratiti pažnju na detalje i da će uspeti da drže koncentraciju na visokom nivou svih 90 minuta.

Informer

Dušan Vlahović

* Dvojica igrača Partizana bila su na širem spisku selektora, ali ni golman Aleksandar Jovanović, ni ofanzivac Samed Baždar nisu otišli u Nemačku. Da li je Piksi tu pogrešio?

- Žao mi je zbog Ace, kojem se isto dešava kao i pred Mundijal u Rusiji, a branio je cele sezone fenomenalno. Smatram da, ako su se pozivali momci iz Superlige i ako ima mesta za igrače iz Zvezde i TSC-a, onda je moralo da bude prostora i za nekoga iz Partizana. Trebalo bi da se makar obrazloži zašto je Baždar bio na širem spisku, a zašto nije otišao na EP i koji su to kriterijumi uzimani u obzir. Niti pokušavam, niti imam pravo da se mešam u posao selektoru. Samo on zna kako mu je, jer svi gledaju u njega i uvek će biti pitanja, zašto ovaj, a ne onaj. S druge strane, Samed je mlad, možda ne bi imao minutažu, ali bi mu mnogo značilo da trenira i uči od asova kao što su Mitrović i Vlahović. Ipak je on zalog za budućnost.

Informer

Samed Baždar nije bio na užem spisku za EURO

* Ko su vaši favoriti za osvajanje titule prvaka Evrope?

- Nemci, jer igraju kod kuće, imaju mlad tim, perspektivnog selektora i sigurno će biti motivisani da se vrate u vrh posle nekoliko neuspeha zaredom. Tu je i Francuska sa strašnim igračima.