13.06.2024.

07:20

Foto: Foto: Printscreen

Sport

Put Srbije do medalje! Evo šta čeka "orlove" u pohodu na čudo!

Bila je Srbija od osamostaljenja 2006. godine redovan učesnik Mundijala, ali je nemoguća misija za fudbalsku reprezentaciju bio plasman na Evropsko prvenstvo. Sve se promenilo pre bezmalo godinu dana kada su "orlovi" Dragana Stojkovića Piksija remijem protiv Bugarske u Leskovcu izvadili vizu za kontinentalnu smotru u Nemačkoj. 

Nakon više od dve decenije čekanja Srbija će ponovo biti učesnik Evropskog prvenstva, a prvi meč naša reprezentacija će odigrati 16. marta protiv Engleske u Gelzenkirhenu. "Orlovi" nisu imali mnogo sreće na žrebu budući da je iz prvog šešira izvučen, utisak je - najteži. Četa Gereta Sautgejta u Nemačku stiže sa epitetom aktuelnog vicešampiona Evrope, "albioni" spadaju u red prvih favorita za novog kontinentalnog šampiona. 

Sve sem poraza u prvom kolu za reprezentaciju Srbije bio bi ogroman uspeh. Englezi su svoju moć pokazali tokom priprema za Evropsko prvenstvo i kvalifikacija za kontinentalnu smotru. Sautgejt će u Nemačku voditi najbolje što ima budući da u taboru "albiona" povreda nema. 

"Orlovi" će svoju šansu čekati u naredna dva kola grupne faze. Četiri dana nakon utakmice sa Englezima četa Dragana Stojkovića Piksija ponovo će izaći na parket, a rival našoj reprezentaciji biće selekcija Slovenije. Za mnoge - utakmica turnira, budući da bi dobar rezultat Srbiji, verovatno, obezbedio mesto u nokaut fazi Evropskog prvenstva. 

Istorija kaže da šanse protiv Slovenaca imamo, uz to i na papiru smo favoriti. Od dolaska Dragana Stojkovića na kormilo Srbije, "zmajčeci" su nam dva puta bili rivali u Ligi nacija. "Orlovi" su ostvarili poztivan rezultat budući da su na "Marakani" slavili sa 4:1, dok je 12. juna 2022. godine u Ljubljani bilo nerešno - 2:2. 

Informer

 

Za kraj grupne faze, nadamo se ne i turnira, Srbija će igrati protiv Danske. Ukoliko "orlovi" savladaju Sloveniju, moguće je da bi nam i poraz u poslednjem kolu bio dovoljan za plasman u nokaut fazu takmičenja. Ipak, daleko od toga da Piksijeva četa neće imati šansu protiv crveno-belih u Minhenu. 

Istina, Danci nam tradicionalno ne leže budući da je naša reprezentacija svaki put poražena. Dva puta su crveno-beli igrali protiv Srbije u kvalifikacijama, naša reprezentacija upisala je oba poraza. Isti ishod bio je i pre nešto više od dve godine u Kopenhagenu kada je četa Kaspera Hjulmanda slavila sa 3:0. Taj meč bio je prijateljskog karaktera, a "orlovi" su nastupili u manje-više izmenjenom sastavu. 

NOKAUT FAZA

Ukoliko "orlovi" ostvare pozitivan rezultat u grupi i izbore mesto u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a za to su šanse velike, rival bi nam u osmini finala bila selekcija Portugala. Srbija je stari dužnik "navigatora" od kako je Aleksandar Mitrović golom u Lisabonu našu reprezentaciju poslao na Mundijal u Katar, a Portugalce u baraž. 

Za razliku od Danske, Portugal leži Srbiji. "Orlovi" su na startu selektorskog mandata Dragana Stojkovića izbegli poraz na "Marakani" kada je bilo 2:2, dok je 14. novembra 2021. godine u Lisabonu Srbija slavila sa 2:1 pomenutim golom Aleksandra Mitrovića. 

Ukoliko sve bude kako se nadamo - Srbija će nastaviti pozitivan niz protiv Portugalaca i izboriti mesto u četvrtfinalu. Tamo bi nam rival, prema projekcijama, mogla biti reprezentacija Holandije. "Lale" bi, ako iznenađenja ne bude, kao drugi (iza Francuske) izašli iz grupe D. U tom slučaju bi ih u prvom kolu nokaut faze čekao okršaj sa Ukrajinom u kom bi, bez dileme, bili ozbiljni favoriti. 

Informer

 

POLUFINALE 

Na svakom turniru desi se veliko iznenađenje, a na Evropskom prvenstvu mogla bi to da bude Srbija. Ukoliko "orlovi" uspešno preskoče prepreku u četvrtfinalu u vidu Holandije, rival za mesto u finalu trebala bi da bude selekcija Nemačke! Domaćin je prvi favorit u grupi A, dok bi na putu do polufinala trebali da eliminišu Dansku i Španiju. 

"Panceri" spadaju u prvi red favorita i sve sem plasmana u polufinale bio bi debakl za četu Julijana Nagelsmana. Imajući u vidu da projekcije kažu da bi Nemačka trebala da bude rival Srbije u borbi za finale, na scenu ponovo stupa tradicija. I u tom slučaju - "orlovi" imaju čemu da se nadaju. 

Sada već čuvena pobeda nad Nemačkom u grupnoj fazi Mundijala u Južnoj Africi bio je početak, a "panceri" nisu uspeli da savladaju Srbiju ni kasnije. Na prijateljskom meču 2019. godine u Volfsburgu pobednika nije bilo - 1:1. Strelac za "orlove" bio je Luka Jović u prvom poluvremenu dok je Nemce poraza sačuvao Leon Gorecka sredinom drugog dela igre. 

FINALE 

Ukoliko bi Srbija napravila najveće čudo ikada i stigla do finala Evropskog prvenstva za očekivati je da je tamo sačeka Francuska. "Trikolori" dolaze u Nemačku kao najveći favoriti za titulu, na prethodna dva Mundijala bili su finalisti, a u Rusiji su pre šest godina postali i šampioni sveta.