13.06.2024.

06:20

Foto: Starsportphoto

Sport

Na današnji dan: Kuzmanovićeva ruka i Asamoa ugasili "orlove" u Južnoj Africi! (FOTO/VIDEO)

Otišli su izabranici tadašnjeg selektora Radomira Antića sa velikim nadanjima na Mundijal na jugu Afrike, pogotovo posle fantastičnih kvalifikacijama u kojima su osvojili prvo mesto u grupi 7, ispred Francuske. 

Informer

 

 

 

Euforija u zemlji je dostigla vrhunac pred sam početak šampionata, uvereni su bili navijači da sledi novo poglavlje u istoriji naše reprezentacije, koja je prvi put učestovala na velikom takmičenju pod imenom Srbija. Svi su već videli tri boda u džepu protiv Gane, verujući da će taj trijumf otvoriti vrata naredne faze takmičenja. Ipak već na startu "orlovima" su sasečena krila.

Tog 13. juna u Pretoriji, dva loša poteza Srbiju su odvela u poraz. Prvo je zbog dva žuta kartona u 74. minutu isključen Aleksandar Luković, a onda je u deset minuta kasnije Zdravko Kuzmanović nesmotreno intervenisao rukom u svom kaznenom prostoru i poklonio Gani penal. Hladnovkrni egzekutor sa 11 metara bio je Asamoa Đan i tako ugasio sve snove srpskim navijačima kraj malih ekrana, ali i onima koji su prevalili put do Južne Afrike i sa tribina stadiona "Loftus Versfeld" gledali svoje miljenike. 

Informer

 

Ekipa Radomira Antića tokom većeg dela meča je diktirala ritam, imala loptu u nogama i pokušavala je dugim loptama da pronađe Nikolu Žigića, ali uzalud, visoki napadač "orlova" uvek su u stopu pratila dvojica čuvara. Na drugoj strani, Gana, koju je s klupe vodio srpski stručnjak Milan Rajevac, pretila je kontranapadima. Često je rival pritiskao zadnju liniju odbrane, pa je Žigić nekoliko puta morao da se vraća u svoj šesnaesterac i otklanja opasnost. 

Informer

 

Prvu najbolju priliku na meču "orlovi" su imali u 29. minutu kada je Aleksandar Kolarov sa nekih 30 metara oprobao šut, ali je lopta proletela pored stative rivala. Par minuta kasnije u šansi je bio i kapiten Dejan Stanković, koji je pokušao da šutem sa distance iznenadi golmana Kingsona, ali je ovaj odlično intervenisao. 

Početak drugog poluvremena obeležile su odlične šanse na obe strane. Prvo je Gana zapretila posle udarca glavom Đana, ali je Nemanja Vidić sjajno intervenisao. Par minuta kasnije sjajnu priliku imao je Žigić posle centaršuta Marka Pantelića, ali se spetljao u petercu rivala, pa je prilika otišla u nepovrat. 

"Orlovi" su 74. minutu ostali sa igračem manje na terenu, jer je Luković dobio drugi žuti. Na iznenađenje, naš tim je posle isključenja zaigrao daleko otvorenije i ofanzivnije.

Informer

 

Možda i najbolja šansa za vođstvo propuštena je u 78. minutu, kada je Lazović poslao sjajan pas ka Panteliću, ovaj sa desetak metara promašio loptu, a potom je natrčao Krasić, koji je direktno šutirao u golmana Gane. 

Informer

 

Samo par minuta kasnije, stigla je kazna za promašaj. Andre Ajev je šutirao sa leve strane, Kuzmanović je u skoku loptu zakačio rukom, a sudija Budasi je bez dileme pokazao na belu tačku. Pokušao je Stojković da izbaci iz takta Đana, ali je napadač Gane šutirao snažno i visoko po sredini gola i tako ugasio sve snove "orlovima" o pobedi.