15.06.2024.

12:28

Foto: Starsportphoto

Sport

"Nisam imao pojma da si ovakav igrač"! Piksi se prisetio EP 2000: To nikad neću zaboraviti (FOTO/VIDEO)

Selektor "orlova" pričao je za sajt Fudbalskog saveza Srbije o pomenutom šampionatu koji je održan u Belgiji i Holandiji. Tadašnja reprezentacija Jugoslavije prošla je grupnu fazu nakon remija sa Slovenijom (3:3), pobedom nad Norveškom (1:0) i poraza od Španije (4:3).

Prvenstvo se, kao što se mnogi sećaju, neslavno završilo debaklom protiv Holandije (6:1), a to je bio poslednji meč koji je naš nacionalni tim odigrao na Evropskom prvenstvu. Naredni će biti sutra (21.00) u Gelzenkirhenu protiv Engleza.

Fudbalski savez Srbije na svom sajtu objavio je zanimljivu priču sa akterima koji su tada bili deo reprezentacije. U pitanju su selektor Dragan Stojković Piksi, njegov pomoćnik Goran Đorović, kao i selektor selekcije Srbije do 21 godine Ljubinko Drulović.

Prema Piksijevim rečima, to prvenstvo nikada neće zaboraviti, a ispričao je nekoliko anegdota, naročito vezanih za tu legendarnu utakmicu protiv Slovenije (3:3).

- Slovenci su u 57. minutu vodili 3:0. Klasičan nokdaun. Miha (Siniša Mihajlović, prim.aut.) je dobio crveni karton i pretila nam je ozbiljna katastrofa. Boškov je u jednom trenutku skočio sa klupe i povikao: "Ajde, bre, plavi, šta vam je?" Pa kako šta nam je, ne možemo da se povežemo. Uspeli smo sa deset igrača da postignemo tri gola i malo je falilo da Jokan u poslednjem minutu donese potpuni preokret. Drulović je ušao i odigrao strašnu utakmicu, Juga takođe. Totalno smo vaskrsli u drugom poluvremenu - priseća se Dragan Stojković.

Informer

Sadašnji selektor počeo je meč sa klupe, ali je ušao u igru nakon pola sata umesto Dejana Stankovića.

- Stručnjaci su tu utakmicu proglasili za najbolju na Evropskom prvenstvu. Zlatko Zahović mi je kasnije rekao: "Majstore, kada si ti ušao, mi smo potpuno stali". Nikada neću da zaboravim scenu sa Boškovom posle meča 2. kola protiv Norveške. Dobijemo 1:0, proglase me za igrača utakmice i sutradan konferencija za medije u hotelu "Ter Elst". Meni se ne ide, oni kažu: "Moraš, dobio si MVP, novinari žele tebe i selektora". Ona staza od hotela do pres-sale imala je stotinak metara, mi krećemo, a Vujke me zagrli i kaže: "Nisam imao pojma da si ti ovakav igrač" - otkriva Stojković.

Piksijev pomoćnik Đorović taj meč sa Slovencima je propustio, ali sjajnu partiju je pružio Ljubinko Drulović. Nekada sjajni krilni fudbaler ušao je u igru i napravio pometnju u ekipi Slovenije, bio je strelac i asistent, kao i jedan od najboljih igrača tog turnira.

Za mene je čast i privilegija što sam i zvanično proglašen za najboljeg asistenta tog šampionata. Sećam se scene posle pobede protiv Norveške, ulazimo u autobus, a Jokan kaže: "Drula, hvala ti što si nas odveo u drugi krug". Vlada Jugović je ušao u svlačionicu sa "Gazetom delo Sport" u kojoj je pisalo da sam među šestoricom najbolje ocenjenih igrača grupne faze šampionata – kaže Drulović.

Zanimljivo, tada su sa Evropskog prvenstva kao novinari izveštavali čuveni novinari Mirko Vrbica i Nebojša Petrović, koji su danas u medija timu FSS, a kao fotoreporter slikao je Marko Metlaš, koji je i sada na Evropskom prvenstvu.

Informer