17.06.2024.

14:11

Foto: epaimages

Sport

Grci spas vide u Srbinu! Ivan Jovanović je novi selektor Grčke

Kako tvrdi portal "SDNA", Jovanović je bio jedini kandidat, a dve strane su postigle usmeni dogovor. Srpski trener će potpisati ugovor na dve godine i navodno je bio izbor Makisa Gagacisa, prvog čoveka grčkog fudbala.

Profesionalnu karijeru započeo je u Loznici 1980. godine, a od 1984. do 1989. bio je prvotimac beogradskog Rada. Potom je otišao u solunski Iraklis, u kojem je proveo punu deceniju i završio igračku karijeru. Kao trener je prvo vodio Niko Volos, potom Iraklis u dva navrata, APOEL iz Nikozije, takođe u dva navrata, Panahaiki iz Patre, Abu Dabi, Al Nasr, a od 2019. do 2020. je bio i selektor Ujedinjenih Arapskih Emirata. U grčki fudbal se vratio 2021. godine, a do 2023. je bio trener Panatinaikosa.

S APOEL-om je osvojio četiri titule prvaka Kipra, a sa PAO je osvojio i Kup Grčke. Proglašen je za najboljeg srpskog trenera 2011. godine.

Doskorašnji selektor Grčke bio je Urugvajac Gustavo Pojet koji nije uspeo da odvede ekipu na Evropsko prvenstvu. Jovanovića prve utakmice na klupi reprezentacije očekuju u Ligi nacija, Grci će igrati u Ligi B s Engleskom, Finskom i Irskom.