17.06.2024.

16:52

Foto: EPA Images

Sport

Potop Ukrajinaca na premijeri EP! Rumuni odigrali kao u transu (FOTO/VIDEO)

Retko ko je očekivao ovakvu katastrofu Ukrajine, predvođenu zvezdom Čelsija, Mihajlom Mudrikom. Ukrajinci su bili apsolutni favoriti i na kladionicama, ali ništa od toga nisu opravdali na terenu. Nije im pomogao čak ni potez legendarnog napadača Andreja Ševčenka, koji je u Minhenu izložio komad tribine sa stadiona u Harkovu uništenog bombardovanjem.

S druge strane, Rumuni su bukvalno plesali na "Alijanc areni", a podatak da im je rival prvi šut u okvir gola uputio tek u 77. minutu, dovoljno govori o tome kakvu su partiju pružili.

Do 20. minuta viđeno je klasično "opipavanje pulsa", a potom je Matvijenko dobro reagovao kod dobre prilike Mana. Međutim, to je bio uvod u ono što se desilo nakon tačno pola sata igre.

Golman Ukrajine i Real Madrida, Andrij Lunjin loše je ispucao loptu, ona je došla do Senisa Mana, koji je prosledio do kapitena Rumunije, Nikulaea Stančua. On je raspalio sa oko 20 metara i pogodio same rašlje, za eksploziju radosti mnogobrojnih navijača u žutim dresovima.

Mogla je ekipa Sergeja Rebrova u finišu i do izjednačenja, ali se Cigankov spetljao u idealnoj situaciji, kada je ispred sebe imao samo golmana Nicu. Međutim, imali su Ukrajinci i sreće, jer je Stanču još jednom opasno pretio i pogodio prečku.

Očekivala se još bolja predstava u nastavku, ali su izuzetno motivisani Rumuni u razmaku od samo četiri minuta potpuno dotukli protivnika i rešili sve dileme oko pobednika. Prvo je potencijalno pojačanje Crvene zvezde ovog leta, Razvan Marin, postigao prelep pogodak, pošto je sa oko 22-23 metra savladao Lunjina, kom je lopta prošla ispod ruke.

Euforija u Minhenu nije ni stigla da se smiri, a tačku na utakmicu stavio je Denis Draguš, kom je odlično asistirao imenjak Man. To je potpuno ubilo u pojam Ukrajince, a čak ni izmene Rebrova nisu donele nikakvu promenu rezultata. 

Nema sumnje da će u grupi E biti itekako zanimljiva borba do kraja. U 2. kolu Rumunija će igrati protiv Belgije, a Ukrajina ide na megdan Slovačkoj.