18.06.2024.

15:03

Foto: EPAIMAGES

Sport

Ko je Rumun koji sudi "orlovima"? Delio nam pravdu u debaklu, Španci ga pljuvali

Njegovi pomoćnici na meču u četvrtak biće Vasile Marinesku i Ovidiju Artene, dok je UEFA za četvrtog arbitra odredila Espena Eskasa iz Norveške, a u VAR sobi biće Holanđanin Pol van Bekel. Inale, Rumun prvi put sudi na Evropskom prvenstvu.  

Kovač, inače Rumun mađarskih korena, član je FIFA od 2010, a do sada nije sudio A reprezentaciji Srbije, dok je Slovencima tri puta delio pravdu i verovatno su se obradovali kada su videli da im on sudi. Kekovim izabranicima je 39-godišnji arbitar bio delegiran oktobra 2023. godine za susret sa Severnom Irskom u kojem je Slovenija slavila sa 1:0, protiv Litvanije 2017 (4:0) i Slovačke 2021 (1:1).

Veliki broj naših reprezentativac ipak poznaje Kovača. On im je sudio 2014. godine na Evropskom prvenstvu za mlade u Mađarskoj. Naši omladinci su na pomenutom takmičenju eliminisani u polufinalu na penale od Portugalije, a upravo se Kovač našao na centru Puškaš arene. Ekipu je tada vodio Veljko Paunović, a u timu su bili Predrag Rajković, Vanja Milinković Savić, Nemanja Maksimović, Mijat Gaćinović, Sergej Milinković Savić i Luka Jović. Našim mladim reprezentativcima je sudio i 2019. godine na Evropskom prvenstvu za mlade, ni tada nam nije bio . Tada su "orlovići" izgubili od Nemačke (6:1), selektor je bio Goran Đorović, danas asistent selektora Dragana Stojkovića, a u ekipi su bili Nikola Milenković, Saša Lukić, Andrija Živković i Luka Jović.

Informer

Takođe, delio je pravdu Crvenoj zvezdi protiv Rendžers (2:1) u martu 2022. godine, kao i davne  2013. godine u susretu sa islandskim IVB (0:0) u kvalifikacijama za ligu Evrope.

Nedavno je Kovač bio na udaru Barselone, posle poraza od PSŽ-a u revanšu četvrtfila protiv Pariz Sen Žermena. Tada je Ćavi Ernandez rekao je da je sudija bio katastrofalan i da je debelo kumovao porazu "blau grane" od 1:4.Rumun je isključio je fudbalera Barselone Ronalda Arauha u 29. minutu zbog prekršaja, a Ćavi je u 56. minutu dobio crveni karton zbog prigovora. 

- Sudija je bio zaista loš. Rekao sam mu da je njegov nastup bio katastrofalan. Ne volim da pričam o sudijama, ali imao je jasan uticaj na sezonu i to mora da se kaže - rekao je Ernandez.